Jan blogt

Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.
Krijg jij Lede Informeert in de bus? Laat zeker iets weten indien dat niet het geval is.
  • Alles
  • Blog
  • Boeken
  • Debat.Live
  • Gastschrijver
  • In de pers
  • Politiek dagboek
  • Vlog
  • Zappamundo

Hoe verzeilt een gitaarleraar in de politiek? – Debat Live met Jan Huib Nas

26 uitzendingen lang zat ik op de stoel van Debat.Live om vragen te stellen en te luisteren. Mijn 26e gast was ex-journalistRudi De Koker. voor Debat.Live 4.6 draaien we de rollen om. Rudi De Koker krijgt de micro, het scherm en carte blanche. Hij stelt…

Liberale gemeenteraadsleden kiezen om positief verhaal verder te schrijven bij De Coöperatie

Een kleine aardverschuiving’, zo noemde TV Oost de overstap van de gemeenteraadsleden Sibylle Buys en Peter Venneman naar De Coöperatie. Misschien een kleine stap voor de mensheid, maar een grote sprong voor alle betrokkenen en voor Lede … en voor mij gewoon een geslaagde evenwichtsoefening….

Onafhankelijke gemeenteraadsleden versterken De Coöperatie

Deze week raakte bekend dat de onafhankelijke gemeenteraadsleden Peter Venneman en Sibylle Buys onze rangen van De Coöperatie komen versterken. Zij komen niet alleen. Zij nemen in hun kielzog Nicole Van Der Paelt, Koen De Smet en Dirk De Gussemé mee.

Toen kwam papa op mijn kamer – Rudi De Koker

De meeste mensen kennen Rudi De Koker omdat hij journalist was bij het Nieuwsblad. Wat minder mensen weten, is dat hij dichter is, en de man achter de teksten van ‘Marie-Claire‘ en ‘Z’is ‘t Er Vanonder‘. En slechts weinigen weten, dat hij ook een roman…

Wablief? Zijde gij sos geworden!

Toen Ik werd 50 in 2018. Een leerkracht in het laatste kwart van zijn loopbaan, dus met een behoorlijke wedde. De kinderen het huis uit, dus behoorlijk wat vrije tijd. Plus de volgende bedenking: ‘De maatschappij heeft mij de afgelopen 50 jaar al zoveel gegeven….

De Coöperatie gaat met twee kandidaten naar de Nationale verkiezingen op 9 juni

‘Wanneer je als plaatselijk politicus de vraag krijgt om op een nationale lijst te staan, voelt dat toch een beetje als een oproep voor de nationale voetbalploeg’, aldus voorzitter Jan Huib Nas. ‘En het feit dat we twee mensen mogen afvaardigen, betekent voor mij dat…

Ja, mijnheer van Grieken. Ik ben links én ik ben leerkracht!

Speech voor de nieuwjaarsreceptie van De Coöperatie   Beste mensen, Ik wil jullie namens de voltallige ploeg van De Coöperatie welkom heten, en ik wil jullie het allerbeste wensen voor 2024. En wat bedoelen wij met dat allerbeste? Voor ons betekent dit dat 2024 een…

Over gedichten en journalistiek – Debat live met Rudi De Koker

Op maandag 15 januari was Rudi De Koker mijn gast in Debat.Live #4.5. De dichter Rudi De Koker leerde ik kennen tijdens een poëziewandeling in het park van Mesen, in een tijd dat het nog spannend was om naar het Park te gaan. Daarnaast was…

Niet alles, maar veel begint bij luisteren – Dominique Willaert

Dominique Willaert is een man met een missie, een missie voor de Denderstreek. Zijn boek ‘Niet alles, maar veel begint bij luisteren‘is onderdeel’ van die missie. In dit boek capteert en onderzoekt hij het onbehagen in deze streek,

Hoe het Kerstfeest nog juist werd gered – Saskia Ketelaar

Ik prijs mij gelukkig met een grote schare vrienden en kennissen met zeer diverse achtergronden. Soms levert dat verrassende pareltjes op. Vandaag vieren we het feest van de drie koningen. Een ideale dag om een Kerstverhaal te publiceren. Dit verhaal bijvoorbeeld. Van een van die…

Woke is het nieuwe Marrakechpact – Tom Lanoye

Het is 31 december 2023, de laatste dag van het jaar. Een ideale dag om terug te blikken op het afgelopen jaar en om vooruit te kijken naar het jaar dat komt. Mijn papieren gezel is Tom Lanoye. Hij verblijdde ons dit jaar met zijn…

Luisteren in de Denderstreek – Debat Live met Dominique Willaert

Op maandag 11 december was Dominique Willaert mijn gast in Debat.Live #4.4. Dominique leerde ik kennen dankzij een artikel op sociaal.net, een website met inhoud. Later hoorde ik hem in een aflevering van de podcastreeks Alles Wordt Beter, een reeks met inhoud. En toen volgde…

Een terugblik op 5 jaar bestuur

December 2023. We staan op de drempel van een nieuw jaar. Een jaar boordevol verkiezingen. Voor de provincie, voor Vlaanderen, voor België, voor Europa en voor een nieuwe Amerikaanse president – al mogen wij met die laatste verkiezingen niet meedoen – en natuurlijk ook voor…

Jan heeft Katrien van politieke PR aan de lijn

Katrien van politiek PR beweegt hemel en aarde om de politici die aan haar bedrijf verbonden zijn van advies te voorzien. Ik kreeg haar tot nu toe niet aan de lijn, wat jammer is. Ik maak ten slotte ook deel uit van haar stal. Daarom…

Het complot tegen Amerika – Philip Roth

Het is 1940, en de negenjarige Philip Roth woont met zijn vader en moeder, met zijn broer Sandy en met zijn neef Alvin in een klein appartement in Summit Street, midden in de Joodse wijk in Newark.

Waarom ik blijf strijden (het boek) – Anja Vanrobaeys

Waarom schrijft een politica een boek? Alvast niet voor het geld. De opbrengsten van dit boek gaan naar maatwerkbedrijf Snel en Wel. Voor de publiciteit? Waarschijnljk wel. 2024 wordt ten slotte een jaar vol verkiezingen. Maar dat doet niks af aan de kwaliteit van dit…

Waarom ik blijf strijden – Debat Live met Anja Vanrobaeys

Op maandag 13 november was Anja Vanrobaeys mijn gast in Debat.Live #4.3. Ik ben zeer blij met elk van mijn 23 voorgaande gasten, maar ik ben meer dan een beetje trots dat ik federaal parlementslid Anja Vanrobaeys (Vooruit) in mijn studio mocht ontvangen Anja schreef…

Het lied van Europa – Leon De Winter

Hou je van boeken die goed aflopen? Dan kun je ‘Het lied van Europa‘ gerust links (of rechts) laten liggen. Kick je op verhalen die slecht aflopen? Dan is dit schrijven van Leon De Winter een aanrader.

Hoe zou het nog zijn met de bankautomaten?

Ik herinner het me als de dag van gisteren, al is het 30 jaar geleden. Ik stapte mijn plaatselijk bankfiliaal in Molenbeek binnen om aan het loket 500 frank af te halen. De loketbediende keek mij vol trots aan en zei: “wij hebben nu een…

Ah! Nog een joggende liberaal? – Debat Live met Peter Venneman

Op vrijdag 6 oktober was Peter Venneman mijn gast in Debat.Live #4.2. Wanneer Peter het woord neemt in de gemeenteraad, spits je beter de oren. Een schat aan ervaring, altijd een plezier om naar te luisteren, altijd inhoudelijk onderbouwd, altijd constructief en soms ben ik…

De Coöperatie lanceert haar campagne

Op vrijdag 29 september lanceerden wij met De Coöperatie de campagne die ons zal leiden naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Deze lancering draaide nog niet om namen. Het ging om een nieuw logo, een nieuwe website, een promotiefilm en vooral om inhoud. Inhoud die werd opgepikt in de pers. Volledig artikel op www.radiolede.be…

De Coöperatie: een beweging die de gemeente Lede verfrist en versterkt

Op vrijdag 29 september lanceerden wij met De Coöperatie de campagne die ons zal leiden naar de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024, vandaag over 377 dagen. Deze lancering draaide nog niet om namen. Het ging om een nieuw logo, een nieuwe website, een promotiefilm en…

Het nulnummer – Umberto Eco

Het Nulnummer van Umberto Eco belandde op mijn nachtkastje dankzij de leestippers van de bibliotheek. Maandelijks krijg ik een mail van de bibliotheek, waarin ze mij een aantal boeken aanraden op basis van mijn uitleengedrag. Het is mijn bedoeling om dit jaar maandelijks minstens een…

Een man met vele petten – Debat Live met Christof De Pauw

Op vrijdag 15 september was Christof De Pauw mijn gast in Debat.Live #4.1. Christof is een man met vele petten, die graag zijn handen uit de mouwen steekt, om zijn steen bij te dragen aan de manier waarop wie in Lede samenleven. Ik leerde hem…

Onenigheid aan de top – Ismail Kadare

In de zomer van 2022 reisde ik 3 weken door het zuiden van Albanië. Dat land heeft een grote indruk op mij gemaakt. Maar niet alleen het land maakte indruk op mij. Ik viel ook voor een van de 2 beroemdste inwoners van Gjirokaster:

Ah zo! Dus wij bouwen het Park van Mesen vol?

Wat vooraf ging In 2020 al nam het gemeentebestuur de beslissing om in de nabijheid van het woonzorgcentrum 22 sociale seniorenflats te bouwen. Een mooi plan waar De Coöperatie achter staat. De laatste weken kwam de discussie terug op gang.

Moeten straatlantaarns ‘s nachts branden? (vervolg)

Deze tekst is een vervolg op mijn blog ‘Moeten straatlantaarns ‘s nachts branden‘ die ik schreef voor de website van De Coöperatie. Deze blog, en de bijbehorende Facebookpost, leverden zoveel reacties op dat dit ik graag, naast de individuele antwoorden, ook een overkoepelende reactie schreef….

Kunstacademie laat kinderen kennismaken met alle instrumenten

En vandaag kom ik nog eens in de pers in mijn functie van leerkracht. Ik kan ten slotte niet altijd politicus zijn. Volledig artikel op www.nieuwsblad.be van 28 juni 2023 door Chris Bosseloo. foto: Wim Leo  

De trip naar het morgenland – André Klukhuhn

De trip naar het morgenland van André Klukhuhn is een boek dat eerder toevallig in mijn handen viel. Nadat Adelheid en ik de stapel met boeken die we nog willen lezen verschillende keren verplaatsten, lag deze van boven

Catch 22 – Joseph Heller

Catch 22, een mythische uitspraak, afkomstig uit een mythisch boek dat al lang op mijn bucketlist stond. Ik kocht het voor de uitzending van april van Te Boek! op Radio Lede, maar heb er 2 maanden mee geworsteld.

De Coöperatie is een … coöperatie

Partijen hebben soms de neiging om van naam te veranderen. Wij niet, en daar is een goede reden voor. De naam De Coöperatie vertelt niet alleen wat we doen, maar vooral ook hoe we het doen. En dat willen we graag zo houden.    …

Ja, ik was in Plopsaland!

Ja, ik was in Plopsaland, samen met duizenden andere Vooruitleden en hun familie. Als links-liberaal ben ik sinds kort in het bezit van een partijkaart

Een blik op cultuur, op onderwijs en op kunstonderwijs in Lede – Debat Live met Kristien Van Damme

Voor Debat.Live #3.8 ging ik naar de muziekschool. Mijn gaste woont in Dendermonde, zij leerde de stiel in Geraardsbergen, maar sinds bijna een jaar is zij directeur van onze Kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen. Kristien Van Damme keek op 8 juni met een frisse blik naar cultuur,…

11 november vriendenkring Wanzele herdenkt het einde van WO II

Ik ben actief in veel verenigingen, maar De 11 november vriendenkring Wanzele is en blijft een van mijn favoriete teams. Wij zijn allen zo verschillend, maar samen gedreven om volgende generaties blijvend te herinneren aan de gruwelen van om het even welke oorlog.

Oud-strijders? Muziek? Of toch politiek? – Debat Live met Johan De Ryck

Op 4 mei 2023 was Johan De Ryck mijn gast in Debat.Live #3.7

T. – Conner Rousseau

T. van Vooruitvoorzitter Conner Rousseau is een boek dat ik slechts bij de 2e poging uitlas. Zowel de eerste als de tweede keer worstelde ik met de intro. En vooral met een aantal vragen die de intro bij mij opriep.

Wie beslist wat de gemeenteraad beslist?

Eens per maand komt de gemeenteraad samen, meestal de derde donderdag van de maand, en in niet-coronatijden in de raadszaal van het gemeentehuis. Deze zittingen worden gestreamd op de website van de gemeente en kun je daar achteraf (her)beluisteren. Je kunt ook gewoon in het…

Een vergeten Leedse held uit een vergeten oorlog

De 11 november Vriendenkring Wanzele (sinds enkele jaren ook bekend als: De Nationale Strijdersbond van België, afdeling Wanzele-Lede) houdt niet op de wereld te verbazen. Nu eens met een banket (dit jaar op zondag 12 november), dan weer met een bus-uitstap

Verloren land – Ece Temelkuran

Verloren Land van Ece Temelkuran is een boek waarbij de ondertitel alles zegt: ‘de zeven stappen van democratie naar dictatuur‘. Temelkuran is naast schrijfster ook journaliste. Zij volgde de AKP en haar leider Tayyip Erdogan vanaf de eerste verkiezingsoverwinning in 2002 tot vandaag.

Hoe wordt een jonge Ledenaar kabinetsmedewerker in Molendeek? Debat Live met Andreas De Kerpel

Debat.Live #3.6 werd een zeer aangenaam weerzien. Andreas De Kerpel herinner ik mij nog uit de tijd dat hij als kind de Kunstacademie van Lede binnen stapte voor een opleiding woord. 10 jaar later verliet hij ons langs de grote poort. Af en toe zag ik…

Villa Felix, een villa gebouwd op 5 pijlers

Villa Letha, het in verval geraakte vroegere rusthuis, op de hoek van de Kasteelstraat en de Kasteeldreef bezorgt me al jaren een zeer ongemakkelijk gevoel, telkens ik er voorbij fiets.

Lukoil – Serhiy Zhadan

Wanneer Pasen eraan komt en de hemel ons meer welwillendheid toont en iedereen zich inspant – want, wat wil je, zeggen ze, het is Pasen – beginnen de doden in de aarde zich om te keren, en duwen ze met hun ellebogen de koude klei…

Een winter in Parijs – Jane Smiley

Jane Smiley is een grote naam in de literatuur. Zo ontving zij in 1992 de Pulitzerprijs voor fictie voor haar roman A Thousand Acres, in het Nederlands vertaald als De wetten van het land. Een Winter in Parijs is een zeer mooi geschreven feelgood Kerstvertelling…

Dochters van Kiev – Erin Litteken

Mensen vragen me wel eens of ik echt alle boeken die ik lees, zo goed vind. Het antwoord is neen. Het is niet omdat ik een boek lees dat ik het bespreek. Sommige boeken lees ik echt niet graag. Soms leg ik die dan weg,…

Aleksandra – Lisa Weeda

In het Westen moesten wij eerst het surrealisme creëren, om doden en levenden samen te brengen in een roman. De rest van de wereld heeft daar veel minder moeite mee. Gelukkig heeft Lisa Weeda nog genoeg Oekraïens bloed.

Is het rode kruis meer dan prikken alleen? – Debat Live met Ivan De Vrieze

Voor Debat.Live #3.5 verliet ik weer het pad van de politiek. Het Rode Kruis leerde ik beter kennen toen ik daar jaren geleden een cursus EHBO volgde. Ik keek mijn ogen uit toen ik die blinkende ambulances zag staan. Maar er is nog veel meer:…

Wanneer jonge vrouwen uit de politiek stappen, hebben ook oude mannen een probleem.

Verleden week nam met Raïsa De Cuyper een tweede jonge vrouw afscheid van de gemeenteraad. Eerder ging An Sofie D’Hondt haar vooraf. Dat doet pijn, ook al zijn geen van beiden partijgenoten. Ik steek een behoorlijk deel van mijn politieke tijd in het overtuigen van…

Wil jij mijn vriend zijn? – Joachim Baeyens

Joachim Baeyens schreef dit gelegenheidsgedicht voor Gedichtendag 2023 en liet dit een eerste keer horen tijdens een uitzending van Te Boek! in de studio van Radio Lede. Een zeer mooi gedicht dat het verdient om hier gepubliceerd te worden. Jan Wil jij mijn vriend zijn?…

Hemelrijk – Chris De Stoop

Kan een boek dat zo droog geschreven is, je toch naar de keel grijpen? Jazeker. Wanneer de schrijver Chris De Stoop is, en het hoofdpersonage zijn ’15 minutes of fame’ te danken heeft aan een mijter, een mondkapje en een lange witte baard. Hemelrijk is…

Een jaar burgemeester – een blik terug en vooruit – Debat Live met Geertrui Van de Velde

Voor Debat.Live #3.4, op donderdag 12 januari, mocht ik een zeer speciale gast ontvangen. Geertrui Van de Velde is nu exact 1 jaar burgemeester van Lede. Zij is op 1/3 van haar termijn. De huidige meerderheid is op 2/3 van haar termijn Een ideaal moment…

Mijn best mogelijke wensen

Graag wil ik je – in deze eerste Nasbrief van het nieuwe jaar – het allerbeste wensen voor 2023. En met dat allerbeste bedoel ik: een aantal zaken waar ik bij kan helpen, maar vooral een heleboel zaken waar ik geen invloed op heb. Ook…

De vuurwerkmeester – Chris de Stoop

De Vuurwerkmeester van Chris de Stoop is een fijne roman. Het beschrijft de geschiedenis van de familie Vidal, 6 generaties vuurwerkmakers uit Antwerpen, maar het is ook een roman over concurrentie, over kleuren en (net als ‘Zen in de kunst van het motoronderhoud‘) over kwaliteit….

De Coöperatie schenkt 500 euro aan Op Wielekes

Gisteren mocht ik namens De Coöperatie 500 euro schenken aan Op Wielekes Lede, de bibliotheek van kinderfietsen. Na een gezamenlijke rit naar de plaatselijke doe-het-zelver, volgde de plechtige overhandiging in het atelier van de organisatie. Op Wielekes is een bibliotheek van kinderfietsen. Gezinnen kunnen tegen…

Twee voorzitters die gitaar spelen, een duet om naar uit te kijken? – Debat Live met Dirk De Gussemé

Op donderdag 8 december was Dirk De Gussemé mijn gast in Debat.Live #3.3. Dirk De Gussemé ken ik al sinds het begin van mijn politieke carrière. Vandaag zijn wij collega-voorzitters, maar 4 jaar geleden was hij bij Open Lede al de man die het belangrijke…

Wat is het verschil tussen een Mauve en een Leeuw van de Atlas?

Diegenen die mij volgen op Facebook of Instagram, weten dat ik sinds een week dagelijks een liedje over regenbogen post, als teken van stil en niet zo subtiel protest tegen de gang van zaken bij het WK voetbal in Qatar. Maar vandaag zal ik geen…

Een doorstart voor de werkgroep kerkenbeleidsplan

Het gemeentebestuur stelde een nieuwe ‘werkgroep kerkenbeleidsplan’ samen. In de werkgroep zitten medewerkers van de kerkfabrieken en de parochie, politici van alle fracties en enkele betrokkenen.

Een romaneske kroegentocht

De volgende uitzending van Te Boek!, het programma dat Jan Lievens en ik maken voor Radio Lede,  draait rond het thema ‘Wie schrijft, die blijft … graag hangen in cafés’ (*). De perfecte aanleiding om de bibliotheek in te duiken en op zoek te gaan…

Leve de scheiding der machten

De stad Antwerpen bespaart de komende jaren meer dan symbolisch op het cultuurbudget. Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud stelt voor om de projectsubsidies (720.000 euro/jaar) simpelweg te schrappen. Voor 3 jaar. Projectsubsidies staan los van de vaste cultuursubsidies en dienen vooral om jonge, beginnende en experimenterende kunstenaars…

Zin om samen met ons een boompje te planten?

In verkiezingsjaren slagen de meeste politieke partijen er in om talrijke borden te plaatsen langs onze Leedse wegen. Als nieuwe partij in Lede deden ook wij van De Coöperatie dit eind 2018. We plaatsten zo’n 60 borden overal in onze gemeente. Daarvoor werden telkens 4…

11 november in tijden van Speciale Militaire Operaties – Johan De Ryck

Beste sympathisant van de 11 november Vriendenkring, Op vrijdag 11 november herdenken wij het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918, intussen al 104 jaar geleden, en brengen wij ook hulde aan de slachtoffers van àlle oorlogen die ons land en onze bevolking getroffen hebben…

Moet die boom weg? – Debat Live met Joris Elaut

Op donderdag 13 oktober was Joris Elaut mijn gast in Debat.Live #3.2. Even daarvoor had ik een zeer boeiend mailverkeer met een ex-leerling. Hij was het totaal niet eens met mijn ideeën over ruimtelijke ordening. Een boeiende discussie die mij prikkelde. Omdat ik van dit…

Verlichting onder vuur – Dyab Abou Jahjah

Verlichting onder vuur is een boek dat de aandacht trekt, geschreven door een mens die de aandacht trekt.

‘t Is de schuld van de politiek

Op het moment dat ik in de politiek stapte, was ik meerderjarig en bij mijn volle verstand. En dus in staat om de gevolgen van mijn daden en beslissingen te dragen.

Het reisverbod – Ismail Kadare

Ismail Kadare heeft mijn hart gestolen. Het is buitengewoon boeiend om enkele dagen na het dichtslaan van De generaal van het dode leger, zijn debuutroman uit 1963, te kunnen beginnen aan Het reisverbod, bijna een halve eeuw later geschreven. Behalve het verschil tussen een straffe…

Radio maken, kan ik dat ook? – Debat Live met Ralph Iliano

Op donderdag 8 september was Ralph Iliano mijn gast in Debat.Live #3.1. Met Ralph ga ik op zoek naar een antwoord op 3 vragen: Hoe ziet de maand september eruit voor een ICT-coördinator in het SMC. Hoe ziet de maand september eruit voor een leerkracht…

Eerste gast in Leet Night

Leet Night is een programmareeks op Radio Lede. Wekelijks voelen Ralph Iliano en Karel Siau gedurende een uur een plaatselijk politicus aan de tand.

En wat hebben we vandaag geleerd?

De reis die Adelheid, Noor, Veere en ik maakten naar Albanië heeft indruk gemaakt. Om te weten hoe de reis zelf verliep, kun je terecht op https://nas-albanie.blogspot.com/. Maar goed, ik zit in het onderwijs én in de politiek. Dus stel ik mezelf 1 vraag op…

Politici oogsten in de herfst

Het is donderdag 1 september. Ik werk sinds dit jaar 4/5e, heb op donderdag vrij, en mijn kinderen zitten in het hoger onderwijs. Het voelt raar. Er zullen in het verleden best wel een paar eerste septembers op zondag gevallen zijn, maar dit is voor…

Liefde in tijden van angst – Bleri Lleshi

Bleri Lleshi kende ik niet. Zijn boek vertrok met mij op vakantie op aanraden van een goede vriendin. Zij wist van mijn zoektocht naar Albanese schrijvers, in aanloop naar mijn reis door Albanië. Lleshi is een Brusselaar, filosoof, jeugdwerker, schrijver, spreker, documentairemaker en DJ met Albanese roots. Zijn…

De generaal van het dode leger – Ismail Kadare

De generaal van het dode leger van Ismail Kadare kocht ik naar aanleiding van mijn zomervakantie in Albanië. Min of meer per toeval had ik dus – na De Slag van Artura Barea – op korte tijd een tweede boek uit de reeks ‘Kritische Klassieken’…

Jeugdhuis Bidong gaat echt open – Debat Live met Jules Vandenbussche

Op donderdag 12 mei was Jules Vandenbussche mijn gast in Debat.Live Zomert . Nog 7 nachten slapen. Jongeren van mijn generatie zagen het jeugdhuis jarenlang verkommeren. Een aantal jongeren van vandaag raapte de moed en de centen bijeen, om Jeugdhuis Bidong op de rails te…

1.000 euro voor Welzijnsschakel Lede

Sinds een aantal maanden ben ik vrijwillig gezinsbegeleider bij De Welzijnsschakel – Lede. Ik begeleid gezinnen met armoede-ervaring, door af en toe op bezoek te gaan, veel te luisteren, ze kennis te laten maken met de diensten van de Welzijnsschakel en ze tips te geven…

Oei, ik ben out en versleten!

Ik ben een gelukkig man, ook op professioneel vlak. Ik doe mijn job graag, ik krijg waardering. Ik word er goed voor betaald en ik werk vlak naast de deur. Dit klinkt als een verraderlijke inleiding … en dat is het ook. Ik ben deze…

De Coöperatie is een beweging. Maar wat is een beweging?

Onlangs kreeg ik van een bevriend politicus de vraag: ‘Jan, wat is nu eigenlijk het verschil tussen een partij en een beweging?’ Een terechte vraag die een duidelijk antwoord verdient. Je ziet in de politiek een evolutie van partijen naar bewegingen. En Marche van Emmanuel…

De Slag – Arturo Barea

Wil je weten hoe de mensen in Charkov, Marioepol of andere Oekraïense steden zich vandaag voelen onder de aanhoudende bombardementen, dan is ‘De Slag‘ van Arturo Barea een aanrader. Uit een andere tijd en een andere plek. Maar zijn beschrijving van Madrid tijdens de Spaanse…

Winter in Madrid – C. J. Sansom

Ergens in mijn opvoeding en schoolopleiding zit een zwart gat, genaamd ‘De Spaanse Burgeroorlog’. En 53 jaar vind ik een mooie leeftijd om dat gat alsnog op te vullen. Waar begint een mens dan? In mijn geval … ergens. Bij C. J. Sansom bijvoorbeeld en…

Kind van extreemrechts – Tanné Bogaerts

Kind van extreemrechts van Tanné Bogaerts is een zeer moedige getuigenis van een jonge vrouw. Dit boek is een zoektocht vol twijfels naar antwoorden op de vraag hoe het is, om op te groeien in een warme liefdevolle omgeving, bij een moeder met een spannende…

Alles wat ik nooit durfde vragen over tatoeage – Debat Live met Aurore Leenen

Op donderdag 12 mei was Aurore Leenen mijn gast in Debat.Live #2.6. Aurore Leenen is tattoo artieste. Zij baat Lady Ink uit op de hoek van de Grote Kapellelaan en de Reymeersstraat. De wereld van tattoos is mij volledig onbekend. Ik hoop daar dus van…

Een vat, een vat, mijn koninkrijk voor een vat

Op 12 maart – de eerste zaterdag in code geel – organiseerde De Coöperatie haar nieuwjaarsreceptie. Met Anny De Maght en Jinnih Beels hadden we twee straffe sprekers in huis, waardoor mijn rol als voorzitter beperkter was dan andere jaren. Toch kon ik het niet…

Onderworpen – Michel Houellebecq

Wanneer de Franse presidentsverkiezingen naderen komt 1 boek altijd snel weer bovendrijven: Soumission (in het Nederlands vertaald als Onderworpen) van Michel Houellebecq. Houellebecq is een Franse dichter, scenarist, filmregisseur en schrijver. Houellebecq is een pseudoniem van Michel Thomas. Zijn ouders hadden weinig tijd en interesse…

Ben ík wel een hardwerkende Vlaming?

Zo. Ik denk dat ik jouw aandacht heb met deze titel. Ik zal er niet omheen draaien. Ik heb grote problemen met het begrip ‘hardwerkende Vlaming’, omdat het een containerbegrip is. Een begrip dat mensen in hokjes duwt en dat mensen scheidt. Een begrip dat…

De geheime academie – Hubert Lampo

Tijdens de laatste 2 afleveringen van Te Boek!, het boekenprogramma dat ik samen met Jan Lievens presenteer op Radio Lede, kwamen Hubert Lampo en het magisch realisme onverhoeds binnen geslopen. Voor ons een reden om een thema-uitzending over magisch realisme te maken, voor mij een…

Stravakunst voor Bubble ID

De afgelopen 2 jaren liep ik eerst 10 kilometer en daarna 10 mijl #rondmijnkot. Het resultaat was stravakunst op kleuterniveau: ontelbare cirkels, woedend rond mijn woning gekrast. 10 kilometer 10 mijl   Dit jaar was het mijn ambitie om mijn eerste stapjes te zetten op…

Debat (niet zo) Live – Mijn leven op stelten

Op dinsdag 8 maart sprak ik met Krista Bracke in Debat (niet zo) Live #2.5. Krista Bracke was presentator en producer bij Radio 1, toen ze in 2009 getroffen werd door een immuunziekte. Een leger streptokokken probeerde haar lichaam over te nemen. Vandaag draagt ze…

Haroen en de zee van verhalen – Salman Rushdie

Haroen en de zee van verhalen is een boek dat Salman Rushdie in 1990 schreef voor zijn 10-jarige zoon. Het is een prachtig kindersprookje, maar voor de goede verstaander rekent Rushdie tegelijkertijd af met de ayatollahs en de door hen uitgesproken fatwa. In 1989 sprak…

Van oppositie naar meerderheid – een reis van 24 jaar

Op zaterdag 12 februari was Franky Van Gyseghem mijn gast in Debat.Live #2.4. Franky is al enkele decennia actief in de Leedse politiek. Vele jaren als gemeenteraadslid voor oppositiepartij SP.A (nu Vooruit). Sinds 2018 maakt hij deel uit van De Coöperatie en de meerderheid, eerst…

De Serres van Mendel – Kirstin Vanlierde & Jurgen Walschot

Kirstin Vanlierde ken ik als een zeer fijne collega-leerkracht aan de Kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen, waar zij het vak creatief schrijven geeft. Ze boetseert niet alleen een nieuwe generatie Leedse schrijvers, ze schrijft zelf ook (zeer) actief. Ik leerde haar als schrijfster kennen dankzij de…

De verwondering – Hugo Claus

“Van de duivelskunstenaar Hugo Claus is De verwondering iets van het mooiste en het machtigste dat hij geschreven heeft”. Wanneer die woorden uit de pen van collega-duivelskunstenaar Louis Paul Boon komen, is de interesse meer dan een beetje gewekt. De verwondering is een queeste. De…

Mijn afgelopen jaren op intensieve

coverfoto: pixabay Ik prijs mij gelukkig met een grote schare vrienden en kennissen met zeer diverse achtergronden. Soms levert dat verrassende pareltjes op. Getuigenissen die je doen slikken. Dit is de anonieme getuigenis van een van die vrienden. Jan Zomer 2019 Na gedurende een heerlijke…

Zappamundo III – over het leven en de muziek van Jacques Brel

Dit weekend eindigt in Vlaanderen en op Radio Lede de ‘Week van de Belgische Muziek‘. Voor Johan De Ryck en voor mij komt er zo ook een einde aan een mooi avontuur: Zappamundo III. 15 weken langen verdiepten wij ons in het leven en de muziek…

De kansendans – Caro Bridts en Lieven De Pril

Caro Bridts en Lieven De Pril zijn collega’s bij Welzijnszorg en de Welzijnsschakels en hebben beiden een band met Lede. Maar toch zijn ze zo verschillend. Caro is ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting. Lieven, afkomstig uit een middenklasse gezin, heeft 35 jaar ervaring in…

over sociale woningen en ballonnetjes

Verleden week blies de wind twee ballonnetjes in onze richting, één van Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister van Wonen, en één van Bart Somers (Open VLD) Vlaams minister van gelijke kansen. Matthias Diependaele stelt voor om een gedeelte van het budget – voorzien voor sociale…

Afscheid van een politiek monument

Vandaag neemt Dirk Rasschaert afscheid als schepen van de gemeente Lede, een ambt dat hij 27 jaar uitoefende. Gedurende die periode kende hij 5 verkiezingen, 4 burgemeesters, 3 pijlers, 2 partijen en 1 ideologie. Ik stapte voor het eerst van de trein in Lede op…

Gelijke kansen voor iedereen? Niet zo eenvoudig

Afgelopen zaterdag was Lieven De Pril mijn gast in Debat.Live #2.3. Lieven De Pril woont in Smetlede, is actief binnen Groen Lede, maar vooral binnen de armoedebestrijding. Hij is regioverantwoordelijke voor de Welzijnsschakels, en hij is actief binnen de lokale welzijnsschakels van Lede en Erpe-Mere en…

Ah zo! Dus we hebben geen visie?

In de gemeenteraad van december maken we ieder jaar hetzelfde tafereel mee. De meerderheid stelt haar gewijzigde beleidsplan en haar gewijzigde begroting voor, verdedigt deze, en zegt dat ze goed bezig is. De oppositie wijst op de zwakke plekken, valt deze aan en zegt dat…

Gelukkig Nieuwjaar!

De mooiste zin van 2021 kwam uit de mond van een jonge vrouw in een felle gele jas; Amanda Gorman. Ze bemoedigde de hele wereld met: ‘”There is always light. If only we’re brave enough to see it. If only we’re brave enough to be…

De parabel van de verlichtende fles

Het is zondagochtend. Adelheid en ik gaan wandelen. Het plan is om een flink stuk van het Gemzenpad te doen, vertrekkende van aan onze voordeur. In onze rugzak zit – behalve 2 regenjassen en een brooddoos – een plastic fles spuitwater van anderhalve liter. Iets…

Kultuur met de ‘K’ van keniknie

Ik zit met een ei. Een struisvogelei. En dat heeft alles te maken met het overlegcomité van gisteren, in combinatie met de 3 comités die er aan vooraf gingen. Tot 3 weken geleden waren cultuurtempels coronaveilige havens. Twee weken geleden bleken ze enkel veilig te…

Kamermuziek – Paul Mennes

Aflevering 4 van Te Boek!, het boekenprogramma dat ik samen met Jan Lievens presenteer op Radio Lede heeft ‘Thuis in Muziek’ als thema. Wanneer ik langs mijn boekenkast dwaal, op zoek naar geschikte boeken, stuit ik op Kamermuziek van Paul Mennes. Ik las het 10…

Thuis in Muziek – Alicja Gescinska

Thuis in Muziek is een essay van filosofe en dichteres Alicja Gescinska. De ondertitel – een oefening in menselijkheid – is zeer belangrijk. Eigenlijk gaat dit boek immers minder over muziek zelf, dan over de rol van muziek in onze persoonlijke en morele ontwikkeling. In…

De gezinsbond, meer dan een kinderoppasdienst?

Gisteren was Katrien Goeman mijn gaste in Debat.Live #2.2. Katrien Goeman heb ik leren kennen als redder in nood van de kinderoppas. Haar 3 kinderen (en nog vele anderen) hebben voor onze kinderen gezorgd, daarna was zij de werkgever van mijn oppassende kinderen. verder kruisen…

Nachtangst – Ronald Giphart

Nachtangst is een roman die net van de persen rolde. Van Giphart las ik begin jaren ‘90 zijn eerste 3 romans: Ik ook van jou, Giph en Phileine zegt sorry. 3 boeken die mij enorm aanspraken omwille van de inhoud, de opbouw, de taal en…

Zappamundo III – Brel en de vroege jaren ’70

Zaterdag 4 december om 21 uur op Radio Lede: aflevering 12 van Zappamundo III, gewijd aan de erfgenamen van Jacques Brel. Met daarin naast Stromae en Johnny Halliday, ook David Bowie, Johan Verminnen en een stel zeer straffe Franse Rappers. Hier een voorsmaakje van vorige…

The man on the left got a broken arm

“And the one on the left got a broken arm” is een citaat uit het nummer The one on the right is on the left van Johnny Cash. Ik vind dat toepasselijk. Waar ik politiek sta is duidelijk. De staat van mijn arm ook. Tot…

Het tij keren – met Rosa Luxemburg en Hannah Arendt

In 2019 was het exact 100 jaar geleden dat Rosa Luxemburg het leven liet. Reden voor Joke Hermsen om een essay te wijden aan de Pools-Duitse activiste en haar jongere geestesgenoot Hannah Arendt. De inzet: Heeft het zin om te hopen op een betere toekomst?…

In het licht van het huidige tijdgewricht

Te leven in een tijd Waar niets meer waarde Heeft dan geld is als Boksen in de hel zonder Helpers en zonder bel Je stoot je leeg en in- Casseert zonder één se- Conde rust want voor je Het weet is het gebeurd En zit…

Bovenhuids

Bovenhuids is een roman uit 2018 van dorpsgenoot Dimitri Verbelen. Het eerste wat opvalt, is dat aan deze roman zeer veel opzoekingswerk is voorafgegaan. Geen garantie op kwaliteit, ook geen garantie op leesplezier, maar het helpt wel. Gelukkig zijn leesplezier en kwaliteit in Bovenhuids ruimschoots…

Zen en de kunst van het motoronderhoud – een onderzoek naar waarden

Zen en de kunst van het motoronderhoud is een boek van de Amerikaanse schrijver en filosoof Robert M. Pirsig. Het boek dateert uit 1974, de eerste vertaling is uit 1976. Ik las het boek een eerste keer als tiener in de jaren ‘80. Een 2e…

Vertrouwen is vintage en slow

Facebook is een geweldig medium als je het goed gebruikt. Deze week stuitte ik op een zeer geëngageerde en zeer doorleefde tekst over vertrouwen, twijfel en nuance. Schrijfster is Beatrijs Vankersschaever, een collega-leerkracht die ik enorm waardeer. En sinds we niet meer in dezelfde school…

11 november – zo veel meer dan enkel Sint-Maarten

“Jan, jij bent een ex-Nederlander die nooit in het leger heeft gezeten. Wat doe jij in hemelsnaam bij het Oud IJzer?” De vraag over mijn inzet voor de 11 november vriendenkring Wanzele krijg ik regelmatig in deze of in een meer subtiele vorm. Het antwoord…

50 shades of green

Op straat krijg ik de laatste tijd regelmatig vragen over het huishouden bij onze coalitiepartners van Groen. Op zo’n moment kan ik 3 dingen doen: doen alsof mijn neus bloedt, minimaliseren en ontkennen, of een serieus antwoord formuleren. Bij De Coöperatie zijn we nogal voorstanders…

Een kleuterleidster wordt zelfstandige

Op donderdag 14 oktober 2021 was Annelies Sonck mijn gaste in Debat.Live #1.4. Annelies Sonck heb ik leren kennen als leerling in de academie en als saxofoniste bij de harmonie. Ik ken haar ook als een geëngageerd kleuterleidster en heb bewondering voor haar lef om…

Het rapport over armoedebeleid – een waardevol instrument

Een maand geleden verscheen de ArmoedeBarometer van Decenniumdoelen, een zeer interessant en leerrijk document. Dit is het soort documenten waar je als politicus iets aan hebt. Wat is dit armoederapport? Dit rapport is gemaakt door Decenniumdoelen, een koepel van armoedeverenigingen, vakbonden en ziekenfondsen. Zij ondervroegen…

Londense lessen Parts 1, 2 & 3

Afgelopen zomer was ik in Schotland om mijn jongste dochter af te leveren. Zij gaat daar de komende tijd studeren. Geen slechte keuze, want Glasgow is een schitterende stad. Toch botste ik als buitenstaander op een paar fenomenen die mij de wenkbrauwen meer dan een…

Hoe sta jij tegenover een hoofddoek in de klas?

Een goede vraag bij het begin van het nieuwe schooljaar, al heb ik in mijn klas nog nooit iemand met een hoofddoek (*) gehad, en ik zie ook in de andere scholen in Lede niet direct veel hoofddoeken. Laat mij – voordat ik naar de…

Waarom de islamitische hoofddoek In Vlaanderen een kwalijke zaak is.

Ik (° 1954) ben opgegroeid in een tijd dat negertjes nog gewoon negertjes mochten heten, dat we op school van de meester leerden dat koning Leopold II in Afrika de christelijke beschaving bracht en diezelfde negertjes bevrijdde van de moslim slavenhandelaars. Een tijd trouwens ook…

aanvaardingsspeech bij gift voor Welzijnsschakel

Goedemorgen. Mijn naam is Jan Huib Nas, en ik ben vrijwillig gezinsbegeleider bij De Welzijnsschakel – Lede. Op de Welzijnsschakel en de functie van gezinsbegeleider kom ik straks terug, maar ik wil je eerst vertellen waarom ik gezinsbegeleider werd. Dertig jaar geleden studeerde ik af…

Frontlijnen – een reis langs de achterkant van de wereldeconomie

Omdat we naast COVID-19 nog een aantal andere katten te geselen hebben, las ik Frontlijnen van Nick Meynen op aanraden van mijn collega Kirstin Vanlierde. Het is een boek om in kleine doses tot je te nemen. 200 bladzijden lang toont de auteur zeer duidelijk,…

Twee politieke boekenfanaten over non-fictie

Gisteren was Jan Lievens mijn gast in Debat.Live #1.6. Jan en ik hebben het de laatste tijd op messenger even vaak over boeken als over politiek. Maar in deze uitzending ging naast boeken en whisky, toch vooral over politiek. Over gebouwen, over oppositie voeren en…

Te boek of niet Te Boek

Zoals wel vaker gebeurt in coronatijd, waren Jan Lievens en ik in gesprek op messenger. Soms hebben we het over politiek, maar dit keer bespraken we een boek dat Jan net gelezen had, en dat hij promootte op facebook. Van het een kwam het ander,…

Met de harmonie aan het woonzorgcentrum Markizaat

Wat een opluchting om weer muziek te kunnen maken samen met de leden van de Koninklijke Harmonie Sinte-Cecilia Lede. VLAMO lanceerde het initiatief: Fermate, Klaas Coulembier schreef de prachtige compositie, De muzikanten van de harmonie gingen de uitdaging aan om met 2 repetities in de…

Herdenking WO II en een gerestaureerd oorlogsmonument

Het is 8 mei 2021. Dag op dag 100 jaar nadat onze voorgangers het oorspronkelijke oorlogsmonument inhuldigden. Dag op dag 76 jaar nadat de wapens zwegen. Op 8 mei 2021 organiseerden de 11 november vriendenkring Wanzele en Heemkundige kring Heemschut Lede, in samenwerking met de…

Een bevoorrechte getuige uit het onderwijs – Debat.Live #1.5 met Arnout Willockx

Gisteren was Arnout Willockx mijn gast in Debat.Live #1.5       Met Arnout Willockx werkte ik al samen bij de harmonie en we zijn collega’s op Radio Lede. Maar Arnout is in de eerste plaats leerkracht wiskunde, en dit jaar vóóral preventieadviseur in het SMC….

Links-liberale gedachten bij 1 mei

1 mei is een dag met een belangrijke symbolische waarde voor alle progressieve krachten. Daarom deze vlog die ik maakte als voorzitter van De Coöperatie.

Hoe zwaar weegt een kilo restafval?

Ik beken: ik vergat deze week mijn grijze bak buiten te zetten. Ik weet dus niet hoeveel geld er van mijn rekening had kunnen gaan. Een zwak begin voor een tekst over de prijs van afvalverwerking. En toch wil ik mij mengen in deze discussie….

Ondernemen in Lede een uitdaging? Debat.Live #1.4 met Sila Azzouz

Gisteren was Sila Azzouz mijn gaste in Debat.Live #1.4        Wij spraken over hoe zij zelfstandige werd, wat zij vandaag precies doet, hoe zij als nieuwe Leedse onze gemeente ervaart en wij hadden het over enkele mogelijkheden die de politiek heeft, om zelfstandigen…

Ik ben woke, ik zeur, ik blijf bijleren én ik ben er trots op.

‘Woke is synoniem voor zeurpiet’ schrijft Anke Buckinx, vlak voordat ze overspoeld wordt door haatberichten over deze column. Ironisch, want daarmee wordt haar punt bevestigd. Maar het feit dat er gezeurd wordt, betekent dat daar een reden voor is. Of dat de zeurpieten in kwestie niets…

Eén verkiezing maakt de lente niet

1.562.718 van de Nederlanders die op 17 maart naar de stembus gingen, stemden op het links-liberale D66. Als Belgische links-liberaal kan ik daar alleen maar gelukkig mee zijn. Tegelijk zie je dat de Partij van de Arbeid (PvdA), GroenLinks en SP matig scoren. Dat is…

Fantoomgroei – waarom we steeds harder werken voor steeds minder

Fantoomgroei van  Sander Heijne en Hendrik Noten is een van die boeken die zeer hard binnen komen. De tweede reden is dat het ongelooflijk eenvoudig, maar helder van taal is. Je leest in één ruk door en economische dilemma’s worden zeer helder en begrijpelijk uitgelegd….

10 mijl #rondjekot – The Day After

Zoals verwacht, zit ik nu achter mijn computer… met stevige spierpijn in mijn onderste ledematen. Gisteren liep ik 10 mijl rond mijn kot. 107 rondjes van 151 meter. 107 maal gepasseerd voorbij mijn luie zetel, 107 maal gepasseerd voorbij de ijskast, waar de zondagse aperitief…

Debat.Live #1.3 – met Bart Heestermans

Gisteren was Bart Heestermans mijn gast in Debat.Live #1.3      Wij spraken over de job van schepen, over enkele van zijn bevoegdheden (onderwijs, kinderopvang en jeugd) over de mysterieuze term ‘intercommunale‘ en over het label ‘kindvriendelijke gemeente‘. Bart Heestermans is schepen voor Groen voor…

Leugen & Waarheid – In gesprek over de grote kwesties van onze tijd.

Dit boek is geen doorlopend verhaal. Het is een bundel van 17 gesprekken die de Nederlandse essayist Bas Heijne eerder publiceerde in het NRC Handelsblad. Gesprekken die de schrijver voerde met diverse denkers van – en over – onze tijd. De diversiteit van de geïnterviewden…

10 mijl #rondjekot ten voordele van Bubble ID

Op zondag 14 maart 2021 is het precies 1 jaar geleden dat we het woord bubbel in een totaal nieuwe context leerden kennen. Bubble ID richt zich op een andere bubbel. Het is een organisatie die de onwetendheid rond PID (Primaire Immuundeficiënties) wil doorprikken en…

De fanfare van Honger en Dorst

Omdat we in een lockdown zitten, omdat het de ‘Week van de Belgische Muziek‘ is, én omdat ik mijn roots niet kan verloochenen, smeten wij ons met het hele gezin op een klassieker: de fanfare van honger en dorst van Lieven Tavernier, bekend in de…

Voetpaden voor Iedereen

Op 13 en 14 februari starten wij bij De Coöperatie met de actie ‘voetpaden voor iedereen’. Via deze actie willen we een inventaris opstellen van alle Leedse voetpaden die momenteel niet of onvoldoende toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers, ouderen met een rollator, jonge gezinnen met een…

Debat.Live #1.2 – met Isabelle Derder

Gisteren was Isabelle Derder mijn gaste in Debat.Live #1.2      Wij spraken over de rol van een fractieleider in de gemeenteraad, over adviesraden (zoals de jeugdraad) en over gemeenteraadscommissies (zoals de verkeerscommissie). Isabelle Derder is fractieleider voor de CD&V in de gemeenteraad en voorzitter…

Con trastes op Radio Lede

Op zondag 31 januari was ik te gast in Café Lee, het nieuwsmagazine van Radio Lede. Ralph Iliano en Karel Siau interviewden mij over Con Trastes, de snarendag die de Kunstacademie Lede op zondag 7 februari organiseert, in samenwerking met VLAMO. Luister hier naar het…

Demokratie – Freek de Jonge

In 1984 zag ik Freek De Jonge optreden, samen met het onnavolgbare Willem Breuker Kollektief.  Het was de voorstelling ‘Stroman & Trawanten’. Freek de Jonge was geweldig, het Kollektief zo mogelijk nog beter. Maar in de voorstelling zat een heel stil moment. Een gedicht dat…

En toen verliet ‘fake news’ de sociale media, op weg naar het Capitool

Januari 2021 zal nog lang in ons geheugen gegrift blijven. Het was de maand waarin een van de symbolen van de Westerse democratie, het Capitool in Washington, onder de voet werd gelopen door een verongelijkte menigte. En de maand waarin de twitter- en facebookaccount van…

Debat.Live #1.1 – met Daisy De Grauwe

Gisteren was Daisy De Grauwe mijn gast in Debat.Live #1.1      Zij hield een bevlogen en goed onderbouwd pleidooi voor een integrale aanpak van armoedebestrijding. Daisy De Grauwe zetelt (samen met Johan De Ryck) in het bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Ik ben…

Op naar het label ‘kindvriendelijke gemeente’?

De overgang van oudjaar naar nieuwjaar is een periode van bezinning. Nadenken over wat is, en wat niet zou mogen zijn (*). In mijn geval is dat (deels) nadenken over de rol die De Coöperatie speelt in het huidige Leedse politieke landschap. Terugblik De Coöperatie…

Geen kerstfeest voor minderbedeelden door corona, wel 2.100 euro voor voedselbank

Op donderdag 17 december schonken De Coöperatie, Coltoe en Curies samen 2.100 euro aan De Voedselbank, een Leeds project, opgezet om zij die het hard nodig hebben, te ondersteunen. “Wij zijn blij dat we op deze manier een alternatief hebben kunnen bieden voor ons jaarlijks…

Machiavelli’s lef – levensfilosofie voor de vrije mens

‘Het doel heiligt de middelen‘. Tot zo ver mijn kennis over Niccolò Machiavelli voor ik aan dit boek begon. En dan blijkt Machiavelli een diplomaat te zijn, een zeer genuanceerd iemand, die problemen altijd op verschillende manieren benadert, en altijd in is voor een openhartig…

Het onderwijs zal creatief zijn, of het zal niet zijn!

Deze week postte ik op Facebook een bericht over onderwijs. Over het nieuw op te richten vak ‘taalkundige, rekenkundige en biologische vorming‘. Mijn bedoeling was om door middel van een analogie de absurditeit van het gedrocht ‘maatschappelijke, economische en artistieke vorming‘ aan te klagen, een…

Politiek incorrect – waarom (zelf)censuur slecht is voor uw gezondheid

Deze vakantie heb ik ‘Politiek incorrect‘ gelezen van schrijver/filosoof/polemist Johan Sanctorum. Voor mij een hele opgave. Je moet weten: ik ben een links politicus, en dus heb ik in de ogen van Johan Sanctorum 2 gigantische gebreken: een absoluut gebrek aan humor. een permanent-politiek-correcte-kramp die…

To school or not to school? Een goede vraag.

De herfstvakantie is begonnen. Lockdown 2.0 ook. Hoe hebben mijn leerlingen, mijn kinderen en andere jongeren de afgelopen maanden ervaren, en hoe zien zij de weken die komen? Mijn leerlingen en hun academie In augustus hebben wij volwassenen oeverloos gedebatteerd over onze jongeren. Hoe zouden…

Leverde de laatste gemeenteraad een prijswinnaar op?

Wat doet een leerkracht op zijn eerste vakantiedag? Hij maakt een vlog over de laatste gemeenteraad:-)

Tin Machine

Zappamundo S02 E09 Waarin Bowie nieuwe inspiratie zoekt, na een periode van commerciële successen. Het resultaat: een hardrockband genaamd Tin Machine.

Een coronaproof maidenspeech als voorzitter

Debat.Live #0.0 Op 12 oktober lanceerde ik het concept Debat.Live met een … monoloog. Deel 1 is zijn coronaproof maidenspeech als voorzitter. Deel 2 een uiteenzetting over de toekomst van Debat.Live. Deel 3 is niets meer of niets minder dan promotie voor deze website.

Gitaristen aan de zijde van …

Zappamundo S02 E08 Doorheen zijn carrière doorzwom Bowie vele watertjes en proefde van vele stijlen. Wie waren de gitaristen die hem tijdens deze permanente zoektocht vergezelden.

Een decennium als hitmachine

Zappamundo S02 E07 De periode van 1975 tot 1985 is een periode waarin de hits elkaar opvolgen: Rebel, rebel, Young Americans, Golden Years, Sound and Vision, Heroes, Let’s Dance… . Daarnaast is het een periode van ongebreidelde creativiteit. In deze aflevering beluisteren we de hits….

Gemzenpad vormt wandelgordel rond Lede

Op zaterdag 10 oktober 2020 trokken zo’n veertig wandelaars in groepjes op pad om het dertig kilometer Gemzenpad officieel in te stappen. “Ik ben blij dat ik deze opening mocht meemaken en ik ben benieuwd naar de definitief uitgepijlde wandeling.” Volledig artikel in Het Nieuwsblad…

Bowie covert collega’s

Zappamundo S02 E06 Pin-ups, het 7e studioalbum van David Bowie, is een coveralbum. Dit was de aanleiding voor Jan Huib Nas om een programma samen te stellen met covers die de zanger maakte van andermans songs. Je kunt ook herbeluisteren op Radio Lede.

Aladdin Sane – het einde van een tijdperk

Zappamundo S02 E05 In deze aflevering duiken Johan De Ryck en Jan Huib Nas nog eens in een volledige LP: Aladdin Sane. Een laatste detailanalyse voor zij de turbo opendraaien richting volgende decennia. https://www.mixcloud.com/radiolede/2020-10-03-zappamundo/

Hoe anderen nummers van Bowie verbouwen

Zappamundo S02 E04 Jan Huib Nas en Johan De Ryck gaan op zoek naar artiesten die nummers van Bowie respectvol verbouwen. Met versies van Tori Amos, Bauhaus, King Crimson en zelfs Dead or Alive.

Ziggy Stardust en andere alter ego’s

Zappamundo S02 E03 In de derde aflevering beluisteren Johan De Ryck en Jan Huib Nas ‘Hunky Dory’ en ‘Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’. Zij gaan dieper in op de ruimtefixatie van Bowie en zijn liefde voor alter ego’s.

Jan Huib Nas wordt nieuwe voorzitter van De Coöperatie

In opvolging van schepen Dirk Rasschaert verkoos een ledenvergadering van de partij De Coöperatie Jan Huib Nas tot nieuwe voorzitter. De Coöperatie nam in 2018 voor het eerst deel aan de verkiezingen en behaalde twee zetels. Samen met CD&V en Groen maakt ze deel uit…

Fakkeloverdacht bij politieke beweging De Coöperatie

Jan Huib Nas uit Wanzele is de nieuwe voorzitter van de politieke beweging De Coöperatie. Die beweging ontstond twee jaar geleden als nieuw project rond Leedse socialisten en schepen Dirk Rasschaert (ex-vld). Volledig artikel in Het Laatste Nieuws van 13 september 2020 door Koen Moreau….

Space Oddity – het jaar 1969

Zappamundo S02 E02 In de tweede aflevering analyseren Johan De Ryck en Jan Huib Nas Space Oddity, het tweede album van David Bowie uit het jaar 1969. Zij vergelijken met andere nummers uit dat jaar en beluisteren enkele van de zeer ongewone instrumenten die Bowie…

Nieuwe Voorzitter Voor De Coöperatie

Tijdens haar algemene ledenvergadering koos de Leedse politieke formatie De Coöperatie Jan Huib Nas als nieuwe voorzitter. Hij volgt schepen Dirk Rasschaert op, die beide functies liever niet langer combineert. Katinka Pottie wordt secretaris. Volledig artikel op www.radiolede.be op 11 september 2020 door Ralph Iliano.

Wat is het verband tussen Bowie en Zappa

Zappamundo S02 E01 – The Man who sold the World In deze eerste aflevering gaan Johan De Ryck en Jan Huib Nas op zoek naar de parallellen tussen Frank Zappa en David Bowie. Daarnaast fileren zij het titelloze debuutalbum en LP 3: The Man who…

Een werkloosheidsvergoeding voor kunstenaars

Vlogboek van een politicus op loopschoenen 10 In deze aflevering van zijn vlogboek bezingt Jan Huib Nas de lof van Groenpolitica Evita Willaert, die pleit voor een tijdelijke werkloosheidsuitkering voor kunstenaars, en hij maakt zich kwaad op dat gedeelte van politiek Vlaanderen dat hier geen…

Met straatmuzikanten en openluchtcinema wordt het toch een gezellige zomer

De komende drie maanden wil de gemeente Lede straatmuzikanten laten optreden en met films als Bohemian Rapsody toch een warme zomer garanderen. “Normaal was onze zomer volgeboekt”, zeggen Jules Vandenbussche en Stef Schelfout. Zij zijn samen met muziekleraar Jan Huib Nas alvast vrijwilliger om een…

Herdenking Tweede Wereldoorlog Aan Monumenten

De 11 november-vriendenkring Wanzele hield vanochtend een herdenking aan de oorlogsmonumenten in Groot Lede. De eerste post was het dorp van Wanzele, waar een korte toespraak werd gehouden, een bloem werd neergelegd aan het monument en een stukje poëzie werd voorgedragen van de hand van…

Open vlog aan minister-president Jan Jambon

Vlogboek van een politicus op loopschoenen 9 In deze aflevering richt Jan Huib Nas zich tot minister-president Jan Jambon. Hij adviseert hem om een van zijn nevenbetrekkingen, nl. die van minister van cultuur, door te geven aan een van zijn collega’s.

Open vlog aan minister Ben Weyts

Jan Huib Nas en Ben Weyts verschillen blijkbaar van mening over de rol van de leerkracht. Of het moet zijn dat minister Weyts zich wat ongelukkig uitdrukt.

Jan deelt zijn ideeën over een gemeentelijke begroting

Jan buigt zich over het opstellen van een gemeentelijke begroting vertrekkende vanuit zijn achtergrond als professioneel gitarist. Hij vertrekt daarbij van vragen als: mag een overheid meer uitgeven dan er binnen komt? Moet je een lening aangaan? Mag je gemeentelijke gebouwen of gronden verkopen?

Wat zijn de plannen voor 2020 – speech tijdens de nieuwjaarsreceptie (deel 3)

Omdat niet alle sympathisanten aanwezig konden zijn op de nieuwjaarsreceptie, herwerkte Jan Huib Nas zijn speech tot een vlog. In dit derde en laatste deel blikt Jan vooruit op het jaar 2020, zonder de waarzeggersgaven, die misschien toch goed van pas hadden kunnen komen.

Wat betekende 2019 voor De Coöperatie – speech tijdens de nieuwjaarsreceptie (deel 2)

Omdat niet alle sympathisanten aanwezig konden zijn op de nieuwjaarsreceptie, herwerkte Jan Huib Nas zijn speech tot een vlog. In dit tweede deel overloopt Jan het jaar 2019, en de verwezenlijkingen die De Coöperatie als kleine partij toch al bereikte.

Lof der Saaiheid – speech tijdens de nieuwjaarsreceptie (deel 1)

Omdat niet alle sympathisanten aanwezig konden zijn op de nieuwjaarsreceptie, herwerkte Jan Huib Nas zijn speech tot een vlog. In dit eerste deel breekt hij een lans voor ‘goede politiek’ en bezingt hij de ‘Lof der Saaiheid’.

Intro vlogboek

Hoe komt een joggende, onderwijzende gitarist in hemelsnaam in de politiek terecht? Je ontdekt er alles over in mijn allereerste vlog ooit.

Over fusies van gemeenten

Weekboek van een politicus op loopschoenen 19 Veel mensen zijn op vakantie, dus ik jog al enkele dagen, zonder dat ik word aangesproken. Toch worstel ik met een vraag, die ik een tijd geleden per mail binnen kreeg: “Jan, hoe sta jij tegenover het voorstel…

Conclusies trekken uit de geschiedenis is geen schande

De Coöperatieve verkiezingsanalyse – 2   De verkiezingscampagne is gestart op 9 december (2018). Op die dag stapte N-VA uit de nationale regering omwille van het pact van Marrakesh. Zij dachten twee maal te winnen: extra tijd om campagne te voeren gedurende een half jaar, en…

Over zwevende en andere kiezers

Weekboek van een politicus op loopschoenen 13       Vanmiddag was ik diep in gedachten verzonken toen ik vertrok voor mijn joggingtocht. Zo diep, dat ik mijn buurman niet hoorde, toen hij mij toeriep. Gelukkig kwam ik op tijd bij zinnen, want het was een…

Over graai-éénmanspartijtjes

Weekboek van een politicus op loopschoenen 12   Vanochtend nog even facebook gecheckt vooraleer te gaan joggen. Slecht idee. Ik word een beetje moe van de eenzijdige journalistieke benadering van de verkiezingen. Enkel de G-7 krijgt aandacht. Ik verwoordde dit op facebook door bij het bericht…

Over de kiesdrempel

Weekboek van een politicus op loopschoenen 11 Ik ben inmiddels al weer lang genoeg aan het trainen om op zondagvoormiddag op pad te gaan voor een langere afstand. Onderweg kom ik niemand tegen. Dat geeft mij de kans om mijn ideeën over de kiesdrempel eindelijk…

Is links verdeeld?

Weekboek van een politicus op loopschoenen 10 Woensdag 1 mei. Een prachtige dag om te gaan lopen. Alleen bots ik na de eerste bocht al op een buurvrouw die mij kordaat tegen houdt. “Jan, GROEN knaagt al jaren aan het kiespubliek van de SP.A, de…

Over de rol van de oppositie

Weekboek van een politicus op loopschoenen 7 Vlak voor ik de deur achter me dicht trek om te gaan lopen, komt er een WhatsApp binnen. ‘Jan, heb jij de agenda voor de gemeenteraad van vanavond gezien? De oppositie vliegt er nogal in. Wat denk jij?’…

Over ministers, ontslagen en al dan niet onbezonnen uitspraken

Donderdagochtend. Eerst de wekker en kort daarna piept mijn telefoon. Een SMS van mijn jongste dochter ‘Hey vake, donderdag = blogdag. Ik stuur je vast een vraag voor het geval dat je niemand tegen komt onderweg:-) Wat vind jij van het ontslag van Joke Schauvliege?”…

We zijn begonnen

Weekboek van een politicus op loopschoenen 2 Na bijna drie maanden van stilzwijgen kruip ik weer achter mijn toetsenbord om mijn weekboek in vertrouwen te nemen. Dat ‘vertrouwen’ mag je gerust met een korreltje zout nemen, aangezien ik de inhoud van mijn weekboek op Facebook…

The day after

Weekboek van een politicus op loopschoenen 1 Vanochtend om half zeven gaan lopen. Dat was nodig. Ik moest de nodige alcohol uitzweten, maar ik moest vooral de wirwar aan tegenstrijdige gedachten in mijn hoofd op een rijtje kunnen zetten. Langs de ene kant: Ik schreef…

Over Allochtonen

Dagboek van een politiek jogger – 22.           Vandaag was ik bij mijn schoonmoeder in West-Vlaanderen en ik ging daar een stuk joggen. Zonder mijn T-shirt van De Coöperatie en zonder mijn petje van Dirk Rasschaert. Ik was volledig voorbereid op een…

Over senioren, medioren en mensen die het bijna zijn

Dagboek van een politiek jogger – 15 Ik moet iets bekennen. Ik heb foute vrienden. Vandaag bij voorbeeld passeerde een van die vrienden mij op de fiets, terwijl ik aan het joggen was. Hij draaide zich om en riep: “Hé Jan, nu jij bijna 50…

Over speelpleintjes en hangjongeren

Dagboek van een politiek jogger – 14 Vandaag stapte ik in de auto om te gaan joggen. Ik verklaar mij nader. Ik stapte in mijn auto om naar Smetlede te rijden en vertrok al joggend vanaf de kerk. Als ik het voorgaande herlees, lijkt mij…

Maakt De Coöperatie deel uit van de stemcheck?

Dagboek van een politiek jogger – 6 Zondag is LSD-dag. LSD staat daarbij niet – zoals je zou verwachten – voor Liberaal-Sociale Democratie, maar voor Long Slow Distance. Langer lopen dus en vooral langzamer lopen dan op andere weekdagen. In mijn geval betekent langzamer lopen…

Over de aanpak van armoede

Dagboek van een politiek jogger – 3 Als passanten beginnen te reageren op mijn dagboek, wordt de politieke discussie pas echt interessant. Vandaag kreeg ik de volgende vraag: “Ik heb gisteren gelezen dat de lijst van De Coöperatie vol staat met verstandige mensen. Dat is…

Dagboek van een politiek jogger – 2

De opmerkingen tijdens het joggen worden leuker en leuker. Vandaag nog een goede gehoord: “Jan, rood en blauw op één lijst, dat is toch vragen om moeilijkheden? Neen. 1) Onze rode pijlers rust op het principe van solidariteit, maar is zich ervan bewust, dat je…

Dagboek van een politiek jogger – 1

Vandaag werd ik tijdens het joggen aangesproken met de opbeurende woorden: “Maar Jan toch, politiekers, dat zijn al profiteurs, jij gaat daar allemaal niks aan kunnen veranderen!” Ik had daar toch een antwoord op: 1) Het is niet juist dat politiekers allemaal profiteurs zijn. Ik…

De Coöperatie brandt van ambitie en pakt het anders aan dan de klassieke politieke partij

De nieuwe politieke partij ‘De Coöperatie’ heeft meer dan politieke ambitie. “Wij willen op onze eigen kleine schaal de burger in beweging brengen”, luidt het. Een lidkaart van de partij kost – naar eigen keuze tussen de 1 en 50 euro – en staat gelijk…

Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.