Waarom ik blijf strijden (het boek) – Anja Vanrobaeys

Waarom schrijft een politica een boek? Alvast niet voor het geld. De opbrengsten van dit boek gaan naar maatwerkbedrijf Snel en Wel. Voor de publiciteit? Waarschijnljk wel. 2024 wordt ten slotte een jaar vol verkiezingen. Maar dat doet niks af aan de kwaliteit van dit boek. Vlot geschreven, duidelijk geformuleerd en inhoudelijk sterk.

Anja Vanrobaeys studeerde rechten en groeide professioneel op bij de Nationale Arbeidsraad (NAR) en de vakbond. In 2007 stapte zij in de politiek voor de SP.A, (nu Vooruit). Eerst op lokaal vlak als gemeenteraadslid in Erpe-Mere, daarna als federaal parlementslid. De rode draad door haar politieke carrière is de strijd tegen ongelijkheid. Ongelijkheid tussen vrouw en man, ongelijkheid tussen arm en rijk, ongelijkheid tussen huidskleuren.

In Waarom ik blijf strijden bundelt ze haar professionele en politieke kennis en ervaring en werpt ze een blik op enkele belangrijke uitdagingen voor de toekomst.

Het eerste wat opvalt in dit boek: Vanrobaeys is niet constant aan het woord. Ze maakt plaats voor getuigenissen van een mama, Charlotte, een kinderbegeleidster, Chantal, maar ook van een vakbondsafgevaardigde, van prof sociologie Wim Van Lancker of Monica De Jonghe, directeur van het competentiecentrum Werk en Sociale zekerheid, om maar dezen te noemen. Deze getuigenissen combineert ze met haar eigen expertise en zij werkt dit uit in drie grote hoofdstukken: kinderopvang, werk en pensioen.

Kinderopvang

Waarom ik blijf strijdenGelijke kansen voor man en vrouw beginnen bij voldoende kinderopvang. Zij illustreert dit met enkele duidelijke cijfers. Op dit moment kiest een kwart van alle mensen die parttime werken voor een onvolledige job, omdat ze geen opvang vinden voor de kinderen. Niet voor het plezier, niet om meer te kunnen ontspannen, maar omdat ze noodgedwongen zelf voor de kinderen moeten zorgen. Van daaruit lanceert zij een onderbouwd pleidooi om voldoende inkomensgerelateerde opvangplaatsen te voorzien, voor haar de eerste stap om de ongelijkheid tussen man en vrouw weg te werken.

Parallel daarmee analyseert zij de bestaande korf aan verlofstelsels en lanceert zij het idee van een basisverlofstelsel, gelijk voor iedereen. Dat klinkt als een goedkope kreet, maar zij komt met onderbouwde cijfers en argumenten.

Werk

Het hoofdstuk werk begint bij de fietskoeriers. Noch werknemers, noch zelfstandigen. Maar mensen die een job uitoefenen met een absoluut tekort aan rechten, aangenomen, beoordeeld en eventueel ontslagen door een app, zonder dat er ook maar één fysieke baas aan te pas komt. Vandaaruit gaat zij op onderzoek naar andere toepassingen van artificiële intelligentie (AI) in het bedrijfsleven, en naar andere precaire jobs.

Pensioenen

Anja Vanrobaeys pleit voluit voor een rechtvaardig pensioen voor iedereen, en zij legt in dit boek uit wat dit voor haar betekent. zij omschrijft ook haar ongenoegen over mypension.be en alle aanvullende pensioenpijlers. Zij pleit voor samenwerking over de generaties heen, omdat – en dat is uiteindelijk de baseline van dit boek – solidariteit werkt.

En dan

Dit boek ademt onderbouwde kennis uit, al zit het soms in details. Wanneer Vanrobaeys het over precaire jobs heeft, spreekt zij ook over het statuut van artiesten, een onderwerp waarover ik weinig van haar collega’s hoor spreken. Wanneer zij over pensioenen spreekt, heeft zij het ook over het weduwepensioen, een onderwerp waarover ik weinig van haar collega’s hoor spreken.

Anja Vanrobaeys is gepokt en gemazeld in het Nationale Arbeidsraad, en heeft menige collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) tot in de kleiste details en tot ver na de komma voorbereid. Dit, gecombineerd met haar aangeboren gave tot verontwaardiging maakt haar tot een ideale politica.

Dit in combinatie met haar gave om moeilijke zaken eenvoudig uit te leggen maakt, haar tot de ideale politiek schrijfster.

Een boek dus om te lezen en te bestuderen, of je nu akoord bent met de inhoud of niet… al moet je goede argumenten hebben, om niet akkoord te zijn.

PS: Anja Vanrobaeys was mijn gaste in Debat.Live #4.3. Bekijk hier het gesprek dat wij voerden over ‘Waarom ik blijf strijden‘ en zoveel meer.

 

 

 

 

 

 

 



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.