snaren voor iedereen

Meester, wat wil jij hebben op het einde van het schooljaar?

Jan luistert, gitaar in de hand.

‘eeuuuhhh … niets.’

Half juni is de periode van de verhitte gesprekken aan de keukentafel. Veel kinderen willen het schooljaar immers afsluiten met een supercool en origineel cadeau voor hun leerkracht. De stress om iets cools en origineels te verzinnen is enorm. De aankoop moet in een strak tijdschema passen en het cadeau moet op het juiste moment op school geraken …

… tegelijkertijd zijn er andere keukentafels. Aan die keukentafels zitten ook kinderen die het schooljaar willen afsluiten met een supercool en origineel cadeau voor hun leerkracht. Alleen … dat past niet binnen het budget. Wanneer je als alleenstaande moeder moet rond komen met 300 euro in de maand, dan zit een cadeau voor de leerkracht er niet in.
En die kinderen vertrekken de laatste schooldag ook naar school, ofwel met lege handen, ofwel met een cadeau waar eigenlijk geen geld voor is.

Voor mij dus liever geen cadeaus meer op het einde van het schooljaar. Mijn grootste cadeau is sowieso dat ik les mag geven en dat ik daar zeer behoorlijk voor word betaald, met belastinggeld waar alle papa’s en mama’s aan bijdragen. Daarnaast kun je mij een enorm plezier doen, door iedere dag je gitaar vast te pakken, een passie voor muziek te ontwikkelen en je kritische zin aan te scherpen, niet alleen ten opzichte van muziek, maar ook ten opzichte van al de rest, mijn teksten bij voorbeeld.

En stel dat je absoluut toch een cadeau wilt geven, dan heb ik een voorstel: een set snaren. Ik ken mensen die daar ongelooflijk blij mee zullen zijn, en ik zal ervoor zorgen dat die snaren op de juiste plaats terecht komen.

Jan speelt basgitaar

foto 1: Wim Leo
foto 2: Jade VerdonckWil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.