titel

De Serres van Mendel – Kirstin Vanlierde & Jurgen Walschot

de serres coverKirstin Vanlierde ken ik als een zeer fijne collega-leerkracht aan de Kunstacademie Lede Erpe-Mere Wichelen, waar zij het vak creatief schrijven geeft. Ze boetseert niet alleen een nieuwe generatie Leedse schrijvers, ze schrijft zelf ook (zeer) actief.

Ik leerde haar als schrijfster kennen dankzij de columns en zaailingen op haar prachtig vormgegeven website. Maar nu Jan Lievens en ik voor Te Boek! een aflevering over kinderboeken voor volwassenen maakten, dook ik in De Serres van Mendel.

De Serres van Mendel is een boek van Kristen Vanlierde én Jurgen Walschot. Deze duobaan moet je zeer serieus nemen. Het is geen tekst met plaatjes. De makers zijn erin geslaagd om een prachtige versmelting van beeld en tekst te creëren. De beelden tillen de tekst op en het verhaal verheft de beelden, waarbij je in alle 2 de componenten even goed kunt verdwalen.

Reya is een jong meisje dat in de serres opgroeit bij Mendel. Hoe zij in die serres terechtkwam is niet helemaal duidelijk. Wat er zich afspeelt buiten de serres ook niet. Mendel is geen familie van Reya, maar hij zorgt goed voor haar en leidt haar op, om later zijn taak als bewaker en onderhouder van de serres over te nemen. Robin duikt later op in het verhaal. Hoe hij in de serres terecht kwam is wel vrij snel duidelijk. Tussen Reya en Robin groeit een mooie vriendschap die tegen het einde van het boek een verrassende wending krijgt.

Kirstin Vanlierde schreef – los van het verhaal – een tekst vol metaforen. Wij kunnen de serres evengoed zien als de wereld waarin wij leven, het zaaigoed als ons fysiek erfgoed, en de bibliotheek als ons intellectueel erfgoed. Hoe wij daar mee om zouden kunnen/moeten gaan maakt de schrijfster heel duidelijk, zonder dat het ooit opdringerig wordt.

De Serres van Mendel is een boek voor jongeren vanaf 10 jaar, maar het lijkt mij nog veel leuker om samen in een hoekje te kruipen en dit boek zelf voor te lezen aan iets jongere kinderen. De serres … is een prachtig boek gemaakt door twee prachtige wandelaars tussen werelden.

 Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.