Toen kwam papa op mijn kamer – Rudi De Koker

De meeste mensen kennen Rudi De Koker omdat hij journalist was bij het Nieuwsblad. Wat minder mensen weten, is dat hij dichter is, en de man achter de teksten van ‘Marie-Claire‘ en ‘Z’is ‘t Er Vanonder‘. En slechts weinigen weten, dat hij ook een roman schreef.

Rudi De Koker schreef ‘Toen kwam papa op mijn kamer‘ in 2012 en de roman is uitverkocht. Gelukkig staan er nog twee exemplaren in de bibliotheek van Lede en kun je het boek dus nog altijd lezen. Iets wat ik iedereen aanraad. Het boek is nog altijd even actueel en relevant.

Het is moeilijk om dit boek beter in te leiden, dan met de woorden waarmee De Koker zijn nawoord besluit: “… Verder heb ik het verhaal geschreven in de taal die Sonja zelf spreekt: onverbloemd, vaak rauw, soms ook verrassend afstandelijk. Uiteraard is het geen aangenaam boek geworden. Wel mag ik de hoop koesteren, dat het bij u, lezer, een spoor heeft nagelaten.”

Toen papa om mijn kamer kwam vertelt het waargebeurde verhaal van Sonja (een pseudoniem). De schrijver leerde Sonja kennen via Welzijnsschale Lede. Samen brachten zij vele uren door. Uren waarin Sonja haar levensverhaal van zich af vertelde en waarin De Koker registreerde.

Centraal in het boek staat het sexueel misbruik waarvan Sonja slachtoffer was, en waarnaar de titel van het boek refereert. Het misbruik begon op 7-jarige leeftijd met haar papa, maar ook oom, neef en schooldirecteur waren gewillige daders. En hoe afgrijselijk ook, dit misbruik kadert in een veel breder verhaal van generatiearmoede, van isolement, en van psychologische terreur. Haar moeder bijvoorbeeld gedraagt zich als een echte tiran, door Sonja regelmatig van school weg te houden en als een assepoester een het werk te zetten in het huishouden.

Hoe moeilijk het is om deze armoede te ontvluchten blijkt, wanneer Sonja zo gauw als mogelijk het huis verlaat om te trouwen met de eerste de beste vent die een klein beetje vriendelijk doet. Zij trouwt ermee, is binnen de kortste keren zwanger, en komt er behoorlijk snel achter dat haar echtgenoot een grote fantast, leugenaar en psychopaat is, en dat ze misschien nog slechter af is dan voordien.

Gelukkig keert het tij in het laatste kwart van het boek. Zij scheidt van haar eerste man, en haar tweede man is van een ander kaliber. Stilaan evolueert haar leven naar iets wat zij als min of meer normaal beschouwt, met een aantal positieve elementen. Maar tegelijkertijd een leven waarvan ik nog altijd even hard moet slikken.

Zo samengevat is het een wonder dat ik het boek uit kon lezen, maar er is de stijl van Rudie De Koker. Dit verhaal is zeer afstandelijk, op het journalistieke af geschreven. En dat maakt het boek ondanks de inhoud toch verteerbaar…

… en een ongelooflijk belangrijke getuigenis voor eenieder die sexueel misbruik en/of generatiearmoede nooit van dichtbij meemaakte.

Toen kwam papa op mijn kamer dateert uit 2012 en is uitverkocht. Het verdient absoluut een herdruk. Gelukkig zijn er nog bibliotheken om deze boeken met ons te delen.

Rudi De Koker was te gast bij Jan Lievens en mij om ‘Toen kwam papa op mijn kamer’ te bespreken in Te Boek!, ons boekenprogramma op Radio Lede.
Je kunt dit interview hier herbekijken.

Hij was ook mij gast in Debat.Live #4.5 op 15 januari. Je kunt dit gesprek hier herbekijken.

 

 

 



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.