The day after

Weekboek van een politicus op loopschoenen 1

Vanochtend om half zeven gaan lopen. Dat was nodig. Ik moest de nodige alcohol uitzweten, maar ik moest vooral de wirwar aan tegenstrijdige gedachten in mijn hoofd op een rijtje kunnen zetten.

Langs de ene kant:

  1. Ik schreef verleden week dat 3 zetels of minder een teleurstelling zou zijn. Het werden er twee.
  2. We halen minder stemmen dan Lede Vlaams en Zinvol.
  3. Onze fameuze witte pijler, waartoe ik behoor, die groep mensen die met een frisse onbevangen blik op een andere manier aan politiek wil doen, heeft niet gewogen in de stemming.
  4. In mijn eigen Wanzele halen wij met 4 soliede kandidaten samen ongeveer evenveel voorkeursstemmen als één kandidaat van de CD&V.

Dat klinkt negatief, maar er is ook een andere kant aan het verhaal.

  1. Ik kreeg veel mails en sms’en met felicitaties. Bijna 10% van de stemmen met een totaal nieuw project beschouwen velen als een mooie score. En dat is het ook.
  2. Verschillende van onze programmapunten doken de afgelopen weken bij andere partijen op. Dat wil zeggen dat we op dit moment meer invloed hebben dan je op basis van onze twee zetels zou verwachten.
  3. We zitten in de meerderheid. We hebben een coalitie van CD&V, Groen en De Coöperatie kunnen samen stellen. Dat wil zeggen dat we misschien een smal fundament hebben om op verder te bouwen, maar het is een zeer stevig fundament. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze coalitie de komende jaren een mooi parcours kunnen afleggen.
  4. Ik heb de afgelopen maanden binnen De Coöperatie een zeer fijne ploeg leren kennen. Stevige en complementaire persoonlijkheden met goede ideeën die bereid zijn om hun handen uit de mouwen te steken voor elkaar en voor de partij.

10% is het startpunt van een nieuw hoofdstuk. We hebben nu 6 jaar de tijd om met deze ploeg verder te schrijven aan een mooi verhaal. Mijn steun gaat volledig uit naar de mensen die ons zullen vertegenwoordigen in de coalitie. Met de anderen starten we vanaf vandaag aan de verdere uitbouw van De Coöperatie.

Waarbij één vraag vandaag geen oplossing kreeg. In hoeverre moeten we ons bedienen van traditionele politieke cultuur om een nieuwe politieke cultuur ingang te doen vinden?

Voor het antwoord op die vraag zal ik nog veel moeten gaan joggen.

Mijn volledige dagboek kun je lezen op de website van De Coöperatie.

 Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.