Een winter in Parijs kaft

Een winter in Parijs – Jane Smiley

Jane Smiley is een grote naam in de literatuur. Zo ontving zij in 1992 de Pulitzerprijs voor fictie voor haar roman A Thousand Acres, in het Nederlands vertaald als De wetten van het land. Een Winter in Parijs is een zeer mooi geschreven feelgood Kerstvertelling die ik in maart bespreek omdat het nu eenmaal jeugdboekenmaand is in maart.

Een winter in Parijs verhaalt een jaar uit het leven van Perestrojka, een volbloed en succesvol racepaard, door intimi Peres genoemd. Op een mooie dag blijkt haar staldeur per ongeluk open te staan. En dat niet alleen. De handtas van Rania – de verzorgster – blijkt voor het grijpen te liggen, tjokvol geld, verdiend met de laatste overwinning van Peres. Peres gaat ervandoor met de handtas en komt via het Bois de Boulogne op het Champ de Mars terecht. Daar bouwt zij een leven uit samen met haar nieuwe vrienden, de hond Frida, een koppel stevig bekvechtende eenden en Raoul, de redenerende raaf.

De Parijzenaars leven hun leven, kop in de grond en volle gas vooruit. Zij hebben dus niks in de gaten, op enkele uitzonderingen na. Een medewerker van de groendienst, die zich verbaast over de hopen paardenstront, een winkelier, die zich afvraagt waarom Frida regelmatig met plastic tas en bankbiljet binnenwandelt, en natuurlijk Etienne, een jongen van 8 jaar die zich ontfermt over zijn grootmoeder Madame Éveline de Mornay.

De vriendschap tussen Etienne en Peres groeit, tot op het moment dat paard (en later hond) intrekken bij Etienne en zijn grootmoeder. Het feit dat Madame de Mornay blind is en niet veel ruikt, helpt om de dieren in huis te verbergen.

Helaas is deze situatie niet eeuwig houdbaar. Ooit zal Madame de Mornay sterven. En dan vallen allen puzzelstukjes op hun plaats en hebben we een prachtig happy end voor alle overlevende betrokkenen.

Maar: het boek is geweldig geschreven. Mooie woorden, mooie taal en mooie zinnen. De dieren zijn ook uitstekend geschetst. Ze babbelen natuurlijk wel allemaal gewoon met elkaar, maar tegelijk slaagt Smiley erin om met simpele beschrijvingen de karakteristieken en de bewegingen van elk van de beesten te vatten.

En de mensen in dit verhaal?

Die hebben haast en zien niet om.Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.