Jan Huib Nas op de Vlaamse lijst van Vooruit.

Het is Vooruit. Of het is achteruit. Nog 4 weken

Het is zondag 12 mei, en we zijn exact 4 weken verwijderd van de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Op zondag 9 juni kiezen we welke kant we met onze gemeenschap, ons land, ons continent opgaan.

werkbaar werk voor een rechtvaardig loonDe term moeder aller verkiezingen gebruik ik niet. Daar ben ik te oud voor. En daarvoor kwam die term al iets te vaak voorbij. Maar belangrijk wordt het wel. Veel belangrijker dan vele mensen beseffen. Mensen die ik dagelijks op straat spreek, en die met regelmaat herhalen dat het allemaal niks uitmaakt, en dat er toch niks gaat veranderen.

Die mensen vergissen zich. Er zou wel eens heel veel kunnen veranderen. En dat heeft alles met centen te maken. Amerika heeft ons er fijntjes op gewezen dat we best wat meer centen aan defensie besteden, en Europa heeft ons er fijntjes op gewezen dat we best onze begroting in orde brengen.

Allemaal terechte bedenkingen. Onze begroting is niet in orde. En dat heeft alles te maken met corona, Oekraïne en energie. Wij zijn de laatste jaren door 3 enorme crises gegaan en hebben dat – wanneer het over centen gaat – gedaan op een manier die vele buurlanden ons benijden, door te investeren.

En nu is het dus tijd om die begroting te saneren. Ik herhaal: te saneren.

Een zorgzame samenleving heeft nood aan een sterke gezondheidszorg.De rechtse partijen in Vlaanderen buitelen vrolijk over elkaar en roepen om ter hardst hoeveel ze gaan besparen en hoe weinig ze gaan belasten. Dat is merkwaardig en grenzeloos naïef. In de recente geschiedenis in Europa hebben we juist geleerd dat blind besparen een totaal averechts effect heeft. Kijk maar naar Griekenland. Daarnaast ken ik alvast één buurland met een prachtig begrotingsevenwicht, waarbij gezondheidszorg, onderwijs en cultuur zo goed als kapot zijn gesaneerd.

Dat is – heel simpel – de keuze waar we op 9 juni voor staan. Gaan we voor een evenwichtige sanering, waarbij we oog blijven houden voor de kracht van onze gezondheidszorg, de noden van ons onderwijs en rechtvaardige lonen voor iedereen? Of gaan we blind 27 miljard besparen en meten we dan achteraf de schade?

De keuze op 9 juni is zo simpel.

Het is 999. Of het is 666. Kies maar.

Het is Vooruit. Of het is achteruit.
Kies maar.Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.