Over de rol van de oppositie

Weekboek van een politicus op loopschoenen 7

Vlak voor ik de deur achter me dicht trek om te gaan lopen, komt er een WhatsApp binnen. ‘Jan, heb jij de agenda voor de gemeenteraad van vanavond gezien? De oppositie vliegt er nogal in. Wat denk jij?’

Dat is een makkelijke. Deze vraag is met een herstelloopje van 25 minuten op te lossen.

Mijn mening over de rol van de oppositie is vandaag, nu De Coöperatie in de meerderheid zit, precies dezelfde als voor de verkiezingen. Het is de rol van de oppositie om de meerderheid wakker te houden, op te jagen en om in overleg tot nog betere besluiten te komen. De gemeenteraad bestaat uit 25 leden en we webben ze alle 25 nodig om de best mogelijke beslissingen in het belang van alle Ledenaars te nemen.

In die zin kan ik alleen maar tevreden zijn over de 16 punten die de oppositie aan de agenda heeft toegevoegd. En wat mij betreft mogen ze gerust met kritische vragen komen over de eerste 28 punten.

Alleen wil ik daar direct een kanttekening bij plaatsen. De oppositie mag niet verwachten dat wij bij elk van de 16 punten juichend op onze banken zullen springen. Dat is geen antipolitiek, soms verschil je gewoon van mening.

En dat is juist de essentie van democratie. Verschil van mening aanvaarden, overleggen over dit verschil van mening en samen tot een compromis komen. Dat kan soms wat langer duren, maar elke andere vorm van besluitvorming hoort niet thuis in een democratie.

Toch een slotbedenking. Het laatste punt van de oppositie gaat over het kruispunt ‘t Prison. Ik ga er vanuit dat alle 25 gemeenteraadsleden het er over eens zullen zijn, dat hier zo snel mogelijk een oplossing moet komen.

Voilà 25 minuten gelopen aan een hartslag van 120. Mijn uurwerk zegt dat ik over twee maanden een halve marathon loop in 1 uur en 40 minuten.

Er zijn van die momenten dat ik niet in Sint-Maarten geloof.

Mijn volledige dagboek kun je lezen op de website van De Coöperatie.Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.