vat

Een vat, een vat, mijn koninkrijk voor een vat

Op 12 maart – de eerste zaterdag in code geel – organiseerde De Coöperatie haar nieuwjaarsreceptie. Met Anny De Maght en Jinnih Beels hadden we twee straffe sprekers in huis, waardoor mijn rol als voorzitter beperkter was dan andere jaren. Toch kon ik het niet laten om tegenover alle Leedse politieke collega’s een uitdaging te lanceren. Een uitdaging die vanaf vandaag met een heuse hashtag door het leven gaat: #eenvatvanjan.

Jinnih Beels en ik stapten beiden in de politiek in 2018. Zij is nu schepen ,ik ben voorzitter en beiden zijn wij halverwege onze eerste legislatuur.

Een legislatuur duurt 6 jaren, maar ik hoor van ervaren collega’s dikwijls dat die 6 jaren eigenlijk maar 4 jaren zijn. In het eerste jaar schrijf je een nieuw beleidsplan en voer je het beleidsplan van je voorgangers uit. In het laatste jaar voer je voornamelijk campagne.

Maar … en nu richt ik mij tot alle collega’s in de Leedse politiek. Ik ben niet van plan om in dat laatste jaar met jullie te gaan armworstelen. Ik zal jullie eerder de hand reiken, en – wie weet – jullie omarmen. Ieder die denkt dat wij in 2024 tegen elkaar zullen strijden, dwaalt. Wij hebben een gemeenschappelijke strijd te strijden. Een strijd tegen een driekoppig monster. Die drie koppen hebben elk een naam. Zij  heten ‘onverschilligheid’, ‘angst’ en ‘woede’.

En die drie koppen worden dagelijks gevoed. Soms doen we dat zelf, door als meerderheid een domme beslissing te nemen, of door met elkaar te kibbelen over bijkomstigheden. Maar veel en veel vaker wordt dat monster gevoed langs andere kanalen.

De strijd tegen dat driekoppig monster kunnen wij enkel winnen, door zij aan zij te vechten voor een positieve en geloofwaardige politiek.

Daarom lanceerde ik op 12 maart een uitdaging: laten wij er samen voor zorgen dat Lede de gemeente wordt met het hoogste opkomstpercentage bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.

Als wij daarin slagen, betaal ik een vat na de eerste gemeenteraadszitting van 2025, ook wanneer De Coöperatie in de oppositie belandt.

PS: enkele van mijn politieke collega’s verheugen zich nu al op het door mij te betalen vat. Zij zullen alles in het werk stellen om die uitdaging tot een goed einde te brengen.

Ga jij ook voor #eenvatvanjan?Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.