kamermuziek

Kamermuziek – Paul Mennes

Aflevering 4 van Te Boek!, het boekenprogramma dat ik samen met Jan Lievens presenteer op Radio Lede heeft ‘Thuis in Muziek’ als thema. Wanneer ik langs mijn boekenkast dwaal, op zoek naar geschikte boeken, stuit ik op Kamermuziek van Paul Mennes. Ik las het 10 jaar geleden met veel plezier, al kan ik me de inhoud niet herinneren. De titel doet vermoeden dat het een ideaal boek is voor de volgende uitzending.

Paul Mennes is een generatiegenoot van Ronald Giphart en staat vooral bekend om de manier waarop hij Generatie Nix (Generation X, de patatgeneratie) portretteert. Hij kan als weinig anderen het nihilisme, het consumentisme en de beeldcultuur van de jaren ‘90 beschrijven. Met zijn roman Tox wint hij in 1994 de Vlaamse debuutprijs. Later verschijnen Soap, Web en Kaufhaus en richt hij zich meer op het theater.

Kamermuziek verschijnt en decennium later, in 2007. Maar de thematiek blijft dezelfde. Sam Penn. Is bijna 30 en woont nog bij zijn ouders. Het is te zeggen: zij delen een huis. De interactie is minimaal. Sam leidt een vampierenleven waarbij hij overdag slaapt en ‘s nachts – wanneer zijn ouders naar bed zijn – TV kijkt. Zijn ouders raken dit beu en werken hem weinig subtiel de deur uit, door eerst de kamers een voor een op slot te doen, en zich vervolgens in te schrijven voor een televisieprogramma waarin huizen een make-over krijgen. Sam trekt in bij zijn oma die hem geleidelijk op het rechte pad krijgt. Het boek begint bij de geregelde bezoeken aan de psycholoog die Sam aflegt.

Na verloop van tijd heeft Sam zijn leven genoeg op de rails om op eigen benen te staan. Hij huurt een kamer in een huis waar ook ‘gothic’ Emilie en jeugdkennis Otter wonen. De manier waarop deze 3 jongeren een manier van samenleven ontwikkelen vormt de kern van dit boek. Het mooie aan dit boek is dat je je afvraagt wie zot draaien: de drie hoofdpersonages of de vertegenwoordigers van de buitenwereld.

Kamermuziek is een zeer goed geschreven, aangrijpende roman die veel met kamers, maar niks met muziek, en nog minder met kamermuziek te maken heeft.

2007 – Nijgh & Van Ditmar

Kamermuziek

Jan Lievens en ik bespraken Kamermuziek in Te Boek, ons boekenprogramma op Radio Lede in de uitzending van 26/12/2021. Luister hier naar dit fragment.Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.