Wat is het verschil tussen een Mauve en een Leeuw van de Atlas?

Diegenen die mij volgen op Facebook of Instagram, weten dat ik sinds een week dagelijks een liedje over regenbogen post, als teken van stil en niet zo subtiel protest tegen de gang van zaken bij het WK voetbal in Qatar.

Maar vandaag zal ik geen nummer plaatsen. De haat druipt met bakken van mijn scherm. Op zo’n moment is een regenboogliedje ongepast en hypocriet.

Je moet weten: voor ik naar Lede kwam, woonde ik in Sint-Jans-Molenbeek, tot op vandaag mijn favoriete hellhole. Mijn hart klopt voor Adelheid, mijn hart klopt voor Lede, maar mijn hart klopt ook nog altijd voor Molenbeek.

Ik woonde daar in de Zwarte Vijversstraat, samen met 1.000 andere mensen. Of om precies te zijn: ik had 1.000 kiesgerechtigde buren. Ik weet dat, omdat ik verschillende keren secretaris was in het kiesbureau, en daar al mijn kiesgerechtigde buren een voor een zag passeren.

Nu is mijn vraag voor diegenen die gisteren aanwezig waren bij de rellen aan het Zuidstation, of diegenen die de beelden zagen: ‘Waren mijn ex-buren daar alle 1.000? Of waren er zeker 990 afwezigen, simpelweg omdat ze de overwinning van Marokko vierden met vrienden en familie, omdat ze vroeg naar bed moesten omwille van hun job, of omdat ze treurden om het verlies van België, of omdat ze geweld afwijzen.

Enkele weken geleden haalden een paar Anderlechtsupporters het in hun hoofd, om vuurpijlen af te schieten in het stadion van Standard. Ik hoorde werkelijk niemand pleiten om alle Anderlechtsupporters op een C-130 richting Zaventem te zetten. Terecht. We moesten de schuldigen identificeren, isoleren en voor het gerecht brengen. Ben ik nu zo wereldvreemd als ik voor de daders van gisteren (en vooral voor alle niet-daders van gisteren) hetzelfde vraag?

Deze vraag is serieus. Ik ben politicus en wil problemen oplossen. Maar om problemen op te kunnen lossen moet ik ze eerst begrijpen. Alle reacties die mij helpen om dit probleem te begrijpen zijn dus meer dan welkom op jan.huib.nas@gmail.com.

Ik dank u.

Jan

 

foto: pixabayWil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.