Fantoomgroei – waarom we steeds harder werken voor steeds minder

Fantoomgroei van  Sander Heijne en Hendrik Noten is een van die boeken die zeer hard binnen komen. De tweede reden is dat het ongelooflijk eenvoudig, maar helder van taal is. Je leest in één ruk door en economische dilemma’s worden zeer helder en begrijpelijk uitgelegd. Zo helder en begrijpelijk dat je je afvraagt: waarom is dit boek niet veel eerder geschreven. Dat is de tweede reden.

De eerste reden is dat de schrijvers een zeer eenvoudig uitgangspunt nemen en daar consequent op doorredeneren.

Het uitgangspunt:
‘…economen van de Rabobank hebben becijferd dat de Nederlandse economie de afgelopen 40 jaar met tientallen procenten is gegroeid, maar dat de reële gezinsinkomens in die periode nauwelijks zijn gestegen. Wie wel van al die economische groei heeft geprofiteerd? Bedrijven, topbestuurders en aandeelhouders. Zij hebben hun bonussen in diezelfde periode zien exploderen.’
Wat volgt is een analyse van de Nederlandse situatie, maar hier bij ons is het niet wezenlijk anders.

Om te beginnen analyseren de schrijvers de werking van Philips (vroeger) en bol.com (nu). Ze beschrijven de evolutie van traditionele collectieven naar stelsels van onderaannemers die rond een centraal bedrijf cirkelen. Daarna geven ze een korte historische schets over economische groei vanaf de geboorte (eind 18e eeuw) tot nu. Ze gaan op zoek naar een bruikbare hedendaagse definitie van het begrip economie om daarna te pleiten voor het dumpen van het BBP (het bruto binnenlands product).

In het derde deel van het boek schetsen de schrijvers voorzichtig het begin van een nieuw verhaal, aan de hand van zeer concrete en goed werkende voorbeelden.

Wat de conclusies betreft: ik gun je het plezier om die zelf te ontdekken. Ze zijn groot en ingrijpend, maar tegelijk begrijpelijk en haalbaar.

Fantoomgroei is een boek dat aanzet om de handen uit de mouwen te steken. ‘ … echte verandering komt van onderop; als we allemaal het kleine beetje invloed dat we hebben in ons dagelijks werk, aanwenden om betere en bewustere keuzes te maken, dan hebben we die betere wereld veel sneller gerealiseerd, dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden.’

Iets wat Kyra en Anuna bijvoorbeeld al perfect hadden begrepen.



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.