Niet alles maar veel begint bij luisteren

Niet alles, maar veel begint bij luisteren – Dominique Willaert

Dominique Willaert is een man met een missie, een missie voor de Denderstreek. Zijn boek ‘Niet alles, maar veel begint bij luisteren‘is onderdeel’ van die missie. In dit boek capteert en onderzoekt hij het onbehagen in deze streek, en gaat op zoek naar verklaringen voor het succes van extreem-rechts.

Het vorige boek van de schrijver – Dansen op de ziedende vulkaan – is een boek over het onbehagen en de woede in onze cultuur. De promotie rond dit boek leverde een mail op van een opbouwwerkster uit Denderleeuw. Zij nodigde Willaert uit om eens op bezoek te komen op een plek vol woede en onbehagen.

Dominique Willaert peuterde centen los bij het fonds Pacal Decroos, onderhandelde met zijn gezin en hij stippelde een tocht uit langs bushokjes, volkscafés en armere buurten. 4 maanden lang ging hij op stap in de Denderstreek en hij voerde meer dan 100 gesprekken met de mensen die hij tegenkwam.

Dit boek is een verslag van deze gesprekken, maar het is meer dan dat. De auteur schetst een zeer helder beeld van de geschiedenis van deze streek, vanaf het begin van de industriële revolutie tot vandaag, met daarbij een zeer interessant hoofdstuk over de grote migratiegolf tijdens de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw.

Hij schetst ook een zeer somber beeld van de (verminderde) werkgelegenheid in de streek, met de daarmee gepaard gaande misbruiken: schijnzelfstandigen, maatwerkbedrijven, poetshulpen, … om er maar enkele te noemen.

“De mensen van kleur in dit land dragen meer bij aan de sociale zekerheid
dan de grote vermogens. (Dominique Willaert)”

Maar de kern van het boek wordt toch gevormd door de interviews. Interviews met mensen van de streek, zowel aanhangers van extreem-rechts als tegenstanders, en interviews met nieuwe inwoners met zeer diverse achtergrond.

Wat daarbij opvalt is de enorme empathie voor elk van de geïnterviewden. Willaert legt genadeloos enkele mechanieken bloot waarmee extreem-rechts zieltjes wint, maar hij heeft altijd begrip en een luisterend oor voor de kiezers.

Het boek eindigt ook op een positieve noot. De schrijver brengt drie sympathisanten van extreem-rechts en drie nieuwe inwoners van kleur samen rond de tafel voor een gesprek van mens tot mens.

En de resultaten van dit gesprek geven moed. Moede om te blijven vechten voor een zorgzame en rechtvaardige samenleving waar plaats en begrip is voor iedereen.

Op maandag 11 december was Dominique Willaert mijn gast in Debat.Live #4.4. Je kunt het interview hier herbeluisteren.

 

 

 

 



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.