11 november – zo veel meer dan enkel Sint-Maarten

“Jan, jij bent een ex-Nederlander die nooit in het leger heeft gezeten. Wat doe jij in hemelsnaam bij het Oud IJzer?”

De vraag over mijn inzet voor de 11 november vriendenkring Wanzele krijg ik regelmatig in deze of in een meer subtiele vorm. Het antwoord kun je samenvatten met 1 woord: herinneringseducatie.

Als leerkracht denk ik dagelijks na over wat ik/wij onze kinderen willen meegeven. En dan is een van de vaststellingen dat de huidige generatie lagere schoolkinderen nauwelijks nog (groot)ouders heeft, die de oorlog meemaakten. Zij horen de verhalen over de oorlog niet meer aan de keukentafel. Ook veel van de leerkrachten in het basisonderwijs kennen de verhalen over de oorlog niet meer.

En omdat het besef van de verschrikking van een oorlog de beste remedie tegen de volgende oorlog is, moet iemand anders die opvoedende taak op zich nemen. Die taak nemen wij bij de 11 november vriendenkring Wanzele zeer serieus. Wij komen regelmatig in de scholen om de kinderen te betrekken bij de 11 november herdenking.

Maar dit jaar ziet onze planning er anders uit.

In de periode 2012-2014 was er een plan om ons oorlogsmonument naar het containerpark te brengen. Wij hebben met de 11 november vriendenkring Wanzele een zware symbolische oorlog moeten voeren voor het behoud van dit monument.

Daarom zijn wij zo blij dat wij je kunnen uitnodigen voor de afsluiter van dit gevecht: een academische zitting voor het ‘nieuwe’ oorlogsmonument.Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.