Politici oogsten in de herfst

Het is donderdag 1 september. Ik werk sinds dit jaar 4/5e, heb op donderdag vrij, en mijn kinderen zitten in het hoger onderwijs. Het voelt raar. Er zullen in het verleden best wel een paar eerste septembers op zondag gevallen zijn, maar dit is voor mij de eerste keer in ruim 30 jaar, dat ik op 1 september werkloos toekijk, terwijl het onderwijs losbarst.

Het geeft mij wel de gelegenheid om vooruit te blikken op iets anders: het komende jaar in de Leedse politiek. Wij beginnen zo zoetjesaan aan de laatste 2 jaar van deze termijn, de periode om te ‘oogsten’. Dat klinkt negatief, maar zo is het niet bedoeld. Grote projecten vragen veel voorbereiding. Dirk, Franky en de coalitiepartners staken al enorm veel werk in enkele grote dossiers. Binnenkort zullen we daar de eerste resultaten van zien.

Dan heb ik het in de eerste plaats over sociale woningen. De lage score van Lede voor het BSO (het Bindend Sociaal Objectief), het bouwen en beheren van voldoende sociale woningen, is al lang een doorn in het oog van De Coöperatie. Daarom zijn we blij dat 2 grote dossiers – de sociale seniorenflats in het domein van Mesen, en de sociale woningen in de Rammelstraat – goed vooruitgaan. Het derde bouwproject – de brede school op de site van het oude rusthuis – komt ook in een volgende fase. Ik steek voor niks mijn hand in het vuur, maar het ziet ernaar uit dat die ‘dorpskanker’ binnenkort tegen de vlakte gaat, waarna de opbouw kan starten.

Zwerfvuil, een makkelijk woord, maar met een moeilijke oplossing. De korte weg is om een vuilkar langs te sturen en het gesignaleerde zwerfvuil op te ruimen … om ‘s anderendaags te herbeginnen. Deze coalitie koos voor een langetermijnoplossing. Schepen Bart Heestermans en de dienst milieu werken aan een zwerfvuilbeleid dat de achtergelaten rotzooi op termijn sterk moet verminderen. Het einde van die termijn is in zicht. Als jij en ik dan ook nog de verantwoordelijkheid opnemen om geen vuil te laten zwerven, zetten we een mooie stap richting een properder Lede.

Het is nu waarschijnlijk niet het moment om over verkeer te beginnen. Toch doe ik het. De verschillende werven in Lede maken een autorit van A naar B niet eenvoudig. Maar het verkeer zal een stuk veiliger zijn, eens deze werken eindigen. In combinatie met de al aangelegde fietsstraten en de werken aan de parkeerplaats van de sporthal, zetten we een mooie stap richting een verkeersbeleid waar voetgangers, mindervaliden, fietsers, bussen en auto’s samen op een evenwaardige gebruik kunnen maken van de openbare wegen.
2 grote stappen moeten we dan nog nemen: we moeten de fietsers veilig van het dorp naar de Colruyt (en terug) kunnen loodsen en de wandelaars van Impe naar Papegem.

De gemeentelijke website krijgt binnenkort een opvolger. Misschien een detail in vergelijking met de voorgaande punten, maar ik ben zeer blij dat de huidige website, waar ik zelf met al mijn ICT-ervaring nauwelijks mijn weg op vind, een opvolger krijgt. Naast het gewone contact aan het loket, is een website vandaag een essentieel instrument om inwoners te helpen en te ondersteunen. Het voorontwerp ziet er veelbelovend uit.

En tot slot blijven Daisy en Erik zich onvermoeibaar inzetten ten voordele van het OCMW. In tijden van Oekraïne- en energiecrisis een nog belangrijker instrument dan in gewone tijden. De ervaring die Daisy meebrengt uit het OCMW van Gent, gekoppeld aan het boerenverstand van Erik helpen om de diensten verder te stroomlijnen en de welzijnsraad te ondersteunen. Bovendien bleken Daisy en (toen nog) Johan zieners te zijn, toen ze 3 jaar geleden de stookoliepremie op de kaart zetten.

Al deze punten komen in een belangrijke fase, maar zullen er niet vanzelf komen. Franky, Johan, Daisy, Erik en al de coöperanten op de achtergrond zullen zich samen met de coalitiepartners keihard blijven inzetten om in 2024 iets achter te laten, waar jij en ik ook na 2024 nog iets aan hebben.



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.