11 november in tijden van Speciale Militaire Operaties – Johan De Ryck

Johan De RyckBeste sympathisant van de 11 november Vriendenkring,

Op vrijdag 11 november herdenken wij het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918, intussen al 104 jaar geleden, en brengen wij ook hulde aan de slachtoffers van àlle oorlogen die ons land en onze bevolking getroffen hebben de voorbije eeuw(en). Deze huldiging krijgt dezer dagen een bijzonder actueel en wrang kantje met de “ Speciale militaire operatie” in Oekraïne.

Oorlog op het Europese continent… Wie had dat nog verwacht? Ja natuurlijk er waren dertig jaar geleden de Balkanoorlogen, en ons leger is ook al drie decennia overal op de planeet actief bezig in allerlei internationale Vredesoperaties. Ook jonge mensen uit ons eigen Lede, uit Wanzele hebben gediend, gevochten in Afghanistan bijvoorbeeld. De impact op ons leven hier was echter beperkt. Het vredesdividend van na de Koude Oorlog leek niet op te kunnen…we waren er gerust op. Maar nu! de EU en de NAVO die al bijna drie kwart eeuw hier bij ons vrede en veiligheid konden handhaven staan nu met het Russisch-Oekraïens conflict voor een extreme stress-test…

Eind oktober 2022 : Navo gevechtsvliegtuigen oefenen boven Belgisch grondgebied het nucleair conflict.. simpel gezegd ze trainen in het gooien van atoombommen. Natuurlijk weet iedereen die het wil weten dat er op Kleine Brogel al lang Amerikaanse kernwapens klaar liggen om desgevallend door Belgische F 16’s / F 35’s gedropt te worden op doelwitten in … Oost-Europa? Maar toch de gedachte aan : wat?.. indien.. is huiveringwekkend.

Het sterkt onze Vereniging in de overtuiging dat we niet mogen vergeten welke ellende een oorlog meebrengt, menselijk en materieel, en dat wij een zinvolle taak op ons genomen hebben met onze Herinneringseducatie-projecten, ten bate van onze schoolgaande jeugd, ten bate van onze gemeenschap, ten bate van ons Collectief Geheugen.

Nadat Corona ons een paar jaar zwaar gehinderd heeft in onze werkzaamheden, hebben we opnieuw -en laat ons hopen voor langere tijd- aangeknoopt met onze traditionele werkzaamheden Een lezing over “De chef-kok van Auschwitz”, onze groepsreis naar de Mechelse Dossinkazerne, onze steun en medewerking ook aan Heemschut en Davidsfonds bij hun culturele initiatieven.

Onze core-business zijn echter de herdenkingen op 8 mei en zeker op 11 november, onze naam getrouw. En daaraan gekoppeld ons jaarlijks banket. We nodigen u graag uit op 11 november zelf om 11h00 in de Kerk en aansluitend op het Dorpsplein voor een wake, een eresaluut en toespraken.

Twee dagen later op zondag 13 november (om uit het vaarwater van Sint-Maarten te blijven…) volgt dan onze maaltijd. Het programma en inschrijvingsstrookje vindt u hieronder.

Wees welkom!

Johan De Ryck
Wanzele, najaar 2022Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.