De geheime academie – Hubert Lampo

Tijdens de laatste 2 afleveringen van Te Boek!, het boekenprogramma dat ik samen met Jan Lievens presenteer op Radio Lede, kwamen Hubert Lampo en het magisch realisme onverhoeds binnen geslopen. Voor ons een reden om een thema-uitzending over magisch realisme te maken, voor mij een reden om nog eens een boek van Hubert Lampo te lezen.

Hubert Lampo is – ten onrechte – wat in de vergetelheid geraakt. Hij werd geboren in 1920 en begon te publiceren tijdens de oorlog. Zijn werk was toen zeer vernieuwend, omdat hij nieuwe elementen in de Nederlandstalige literatuur introduceerde: magie, esoterie, het paranormale en sterke, hoogopgeleide vrouwen om maar iets te noemen.

Zijn werken stonden lange tijd op allerlei verplichte leeslijsten en Lampo droeg uiteindelijk dezelfde gevolgen als vele andere toppers op verplichte leeslijsten: hij werd door critici meer en meer verguisd en geraakte in de vergetelheid.

Het magisch realisme is een internationale stroming die vooral in de schilderkunst en de literatuur voorkomt. Het poogt werkelijkheid en fantasie met elkaar te verbinden, liefst op zo’n manier dat je pas achteraf in de gaten hebt, dat je van de werkelijkheid in een droomwereld bent beland.

De geheime academie is een van de laatste boeken van Lampo en verscheen in 1994. De magisch-realistisch kant is eerder beperkt, alhoewel. Het hoofdverhaal gaat over Peter Uytendaele, die de opdracht krijgt om uit te zoeken waarom Ernest Tegenbos, emeritus professor Duits, door de nazi’s werd opgepakt en vermoord tijdens de tweede wereldoorlog. Het eerste nevenverhaal gaat over pastoor Bérenger Saunière die tot zijn verbazing wordt aangesteld in het onooglijk kleine en vervallen bergdorpje Rennes-le-Château op het eind van de 19e eeuw. Het tweede nevenverhaal gaat over Brunnhilde / Brunehaut die ergens in de middeleeuwen met kind op de vlucht is voor een intrigerende schoonzuster.

Peter Uytendaele komt dankzij zijn opdracht in contact met, en wordt lid van de geheime academie, een ploeg vrolijke intellectuelen met tijd op overschot om gezamenlijk met een zekere regelmaat een goed glas te drinken en om Peter bij te staan bij zijn onderzoek naar de verdwijning in nacht und nebel van Ernest Tegenbos. Een van de leden is de mysterieuze en bloedmooie Laure Van Wijk, die trouwens wel wat weg heeft van Brunnhilde.

Peter Uytendaele ontdekt dat de professor onderzoek deed naar het Nibelungenlied, en hij ontdekt wat de nazi’s eventueel tegen de borst had kunnen stuiten.

Waar Brunnhilde uiteindelijk terecht kwam met haar kind, wat Bérenger Saunière daarmee te maken heeft, en of het iets wordt tussen Peter en Laure Van Wijk, dat laat ik aan de lezer over om te ontdekken.

Ik ben blij dat ik weer een boek van Hubert Lampo in de hand genomen heb. Van mij mag hij zo snel mogelijk van alle verplichte leeslijsten, zodat hij in ere hersteld kan worden.

 



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.