50 shades of green

Op straat krijg ik de laatste tijd regelmatig vragen over het huishouden bij onze coalitiepartners van Groen. Op zo’n moment kan ik 3 dingen doen:

  • doen alsof mijn neus bloedt,
  • minimaliseren en ontkennen,
  • of een serieus antwoord formuleren.

Bij De Coöperatie zijn we nogal voorstanders van serieuze antwoorden.

1) Dit is zonde

De huidige (ex-)Groen schepen en zijn voorgestelde opvolger zijn beiden mensen die zich keihard inzetten voor onze gemeente. Zij doen enorm hun best, maken lange dagen, bestuderen hun dossiers en vechten ervoor. Daarom is het zonde, dat deze interne meningsverschillen vooral de antipolitiek voeden en het harde werk in de schaduw plaatsen.

2) Een goed beleidsplan is een goed beleidsplan

Alle betrokkenen schreven mee aan een goed beleidsplan. Alle betrokkenen willen dit beleidsplan ook uitvoeren. De beste manier lijkt mij om dat te doen met de mensen die aan dit project begonnen: De Coöperatie, CD&V, Groen en een onafhankelijke.

3) intern is intern

Heb jij dat ook al eens meegemaakt? Dat een bevriend koppel – waarvan je beide partners even graag ziet – je komt vertellen dat ze gaan scheiden? De beste oplossing is om uit het conflict te blijven. Je kunt de beide partners steunen, je kunt naar ze luisteren, je kunt eventueel advies geven, maar daar stopt het. Je kunt niet (ver)oordelen. Dat is hier ook mijn houding. Ik luister, ik steun, maar ik oordeel niet. De partners moeten er zelf uit raken, al dan niet met behulp van een relatietherapeut.

4) 25/2 is minder dan 13

En tot slot een geruststelling. Hoe de situatie ook afloopt, de meerderheid blijft overeind. In ieder mogelijk denkbaar scenario blijven in een gemeenteraad met 25 leden, minstens 13 gemeenteraadsleden over die behoren tot de meerderheid.
Dat is genoeg. Nipt maar genoeg.
En: hoe nipter de meerderheid, des te harder moeten we werken, om de minderheid te overtuigen van onze ideeën. Ik heb daar geen schrik van, maar beschouw dat als een kans om de werking van ons bestuur verder te verbeteren.

foto: pixabayWil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.