Je zult maar een afweersysteem hebben dat niet deugt!

Mijn oudste dochter is afhankelijk van andermans afweersysteem om een normaal leven te leiden. Daarom geef ik sinds ongeveer 10 jaar plasma. Eens in de 3 weken trek ik naar het donorcentrum in Aalst. Mijn plasma komt niet in haar bloedbaan terecht. Maar toch: voor mij is het een kleine moeite, voor haar een grote steun.
En als ik het al niet doe, wie dan wel … .

Waarom nu?

Ruim een maand geleden sprak Sandra mij aan, een van de verpleegsters in het donorcentrum. ‘Jan‘, zei ze, ‘jij zit in de politiek en kent nogal wat volk in Lede. Zie jij mogelijkheden om in Lede een actie op poten te zetten? Wij zouden graag meer Ledenaars naar ons donorportaal krijgen voor een plasmadonatie.‘ Op dat moment schoot een tekstfragment uit ‘Suzanne‘ van VOF De Kunst door mijn hoofd: ‘En ik denk bij mezelf: waarom nu? Waarom ik? Waarom!‘, allemaal vragen waar Sandra een antwoord op had.

De 2 belangrijkste argumenten
  1. Het aantal patiënten dat we kunnen helpen met medicatie op basis van plasma stijgt.
  2. Wij zijn in Vlaanderen voor onze plasmabevoorrading sterk afhankelijk van het buitenland en dan met name van de Verenigde Staten. De vraag of je op dit moment afhankelijk wilt zijn van Amerika, is meer dan pertinent.

 

Wat is plasma?

Plasma is dat onderdeel van het bloed dat de eiwitten bevat die wij kennen als antistoffen of immoglobulinen. Deze antistoffen vormen een essentieel onderdeel van de medicatie voor mensen met een verminderd afweersysteem. Het gaat hier om mensen met een PID (een aangeboren immuunstoornis, een afweersysteem dat niet deugt) maar ook om bijvoorbeeld kankerpatiënten die herstellen van een chemotherapie.

Hoeveel plasma?

In België kennen we 4.000 patiënten met een PID die voor de rest van hun leven afhankelijk zijn van andermans plasma. om 1 persoon een jaar lang van te behandelen, hebben we 130 plasmadonaties nodig. Met andere woorden: om één persoon een jaar lang van medicatie te voorzien, moet je met 12 vrienden 10 maal per jaar naar een donorcentrum. Of met nog andere woorden: voor onze 4.000 PID-patiënten hebben we 520.000 donaties nodig. En dan spreken we nog niet over de herstellende kankerpatiënten …

Draag je water naar de zee?

Neen. medicamenten op basis van antistoffen zijn niet alleen essentieel bij de behandeling van problemen met het afweersysteem, ze hebben ook een gigantisch effect. Ze betekenen voor vele patiënten het verschil tussen een normaal leven en een leven met ernstige ziektes en mogelijk onomkeerbare orgaanschade. Tijdens de covidperiode zaten we met een tijdelijk tekort. Sommige patiënten hebben de gevolgen toen aan den lijve ondervonden.

Is het dringend?

krantenartikel HLNOp dit moment zijn er geen inmiddellijke tekorten, maar het aantal PID-patienten stijgt sneller dan het aantal donoren. Bovendien willen we onze afhankelijkheid van de Verenigde staten en andere landen verminderen.

Concreet

Rode Kruis Vlaanderen is op zoek naar 25.000 extra donoren. Ook jij kunt plasma geven, tot 2 maal per maand, al mag minder natuurlijk ook. Je kunt het geven van plasma ook combineren met bloeddonaties. Het grootste verschil: bloed kun je in Lede geven. Voor plasma moet je in Aalst zijn.

Meer weten?
  • Je vindt extra informatie op de website van het Rode Kruis.
  • Kinderimmunoloog prof Filomeen Haerynck gaf op woensdag 11 juni een zeer heldere uiteenzetting in De Ochtend op Radio 1.
  • Een afspraak maken voor een plasmadonatie kan hier.

 

Tot slot

Ga je niet graag alleen? We kunnen gerust samen gaan. Ik ben daar eens in de drie weken. Stuur mij een persoonlijk bericht en wij hebben een donordate.

 

 

 

 



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.