Hoe kun je geldig stemmen?

Komende zondag kun je op 3 manieren geldig stemmen:

  1. Je geeft een lijststem.
  2. Je kiest voor één of meerdere kandidaten op de lijst.
  3. Je kiest voor alle kandidaten op de lijst.

 

Maar hoe gaat dat dan in het telbureau?

De telling in het telbureau verloopt in 2 fasen. In de eerste fase worden alle stembiljetten geteld. Of je nu op de eerste, de tweede of de derde manier stemde, jouw biljet komt terecht op de stapel van De Coöperatie en levert onze beweging 1 stem op.

Daarna begint de tweede fase. Ook hier zijn weer 3 mogelijkheden.

  1. Je gaf een lijststem. Je bent akkoord met de volgorde van de lijst. Geen enkele van de kandidaten krijgt een individuele stem.
  2. Je koos voor één of meerdere kandidaten op de lijst. De kandidaten die je selecteerde krijgen elk één stem binnen de lijst.
  3. Je koos voor alle kandidaten op de lijst. Alle kandidaten krijgen één stem binnen de lijst.

Deze tweede fase is belangrijk. Bij de tweede mogelijkheid bepaal jij mee de volgorde van de kandidaten en beslis je dus mee wie eventueel gemeenteraadslid of schepen wordt.

Het verschil tussen de eerste en de derde mogelijkheid is klein. Je bent akkoord met de volgorde van de lijst. Alleen gaan de kandidaten – die allemaal hun best deden – met een beter gevoel naar huis, wanneer je voor de laatste mogelijkheid kiest.

Voor de volledigheid zie je hiernaast nog eens onze kandidatenlijst.

PS: bij de tweede en derde mogelijkheid kun je ook de lijststem kleuren. Dit heeft geen enkele invloed op de telling, noch in de eerste, noch in de tweede fase. De Coöperatie krijgt nog steeds één stem en de kandidaten die je selecteerde krijgen elk één stem binnen de lijst.



Wil je op de hoogte blijven van mijn plannen voor morgen of overmorgen? Of misschien zelfs die van vandaag? Schrijf je in op mijn Nasbrief.